Спеціальні потреби

Опозиція вимагає зустрічі з президентом


Опозиція вимагає зустрічі з президентом
Опозиція вимагає зустрічі з президентом

Лідери опозиційних українських парламентських партій вимагають термінової зустрічі з президентом країни Віктором Януковичем. З главою держави його непримиренні опоненти хочуть обговорити стосунки з ЄС, долю газотранспортної системи та кадрову політику. Про необхідність сісти за стіл переговорів з трибуни Верховної ради заявив лідер партії Фронт змін Арсеній Яценюк.

За його словами, центральним питанням зустрічі також має стати звільнення Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, яких опозиція називає політичними в’язнями. «Ми хочемо, щоб президент України негайно зустрівся з опозиційними силами і ми обговорили не майбутнє влади, а майбутнє нашої держави», – заявив він.

Вимогу зустрічі з президентом підтримали усі опозиційні парламентські сили, пояснює лідер фракції БЮТ-Батьківщина Андрій Кожем’якін. Мовляв, розуміють, що правляча коаліція в Раді повністю контролюється з президентської адміністрації. «Як президент збирається виконувати резолюцію ПАРЄ щодо вимог зміни кримінального законодавства та приведення його до європейських стандартів; дії президента щодо виконання пункту резолюції про звільнення політв’язнів, зокрема Юлії Тимошенко, та забезпечення їх права на участь у виборах 2012 року. Ми вимагаємо публічного звіту про умови перемовин з Російською Федерацією щодо ціни на газ та Митного союзу», – сказав він. Опозиційні фракції також непокоїть поява великої кількості вихідців із силових структур в уряді та адміністрації президента. Вони побоюються, що це може означати підготовку силових сценаріїв придушення протестів.

Проте у провладних фракціях сприйняли заклики опозиції як нещирі. Один із спікерів парламентської фракції Партії регіонів Володимир Олійник нагадав опонентам, як вони всього декілька днів тому криками і свистом заважали виступу Віктора Януковича в парламенті. Мовляв, якби вони дійсно хотіли поговорити із главою держави, так би себе не поводили. Олійник назвав це неповагою і припустив, що вимога опозиції про зустріч, на його думку, не буде конструктивною: «Президент відкритий до діалогу, і для проведення цієї зустрічі немає проблем, якщо вона нестиме конструктивний характер. Проте, щоб зробити цю зустріч конструктивною, як правило, не піднімають галас, не кажуть, що треба поговорити «по-чоловічому», а прагнуть говорити «по-державному». Виступають із такою пропозицією, пропонують теми для обговорення, уповноважують якихось осіб підготувати певні документальні рішення, якщо вони потрібні. А коли йдеться про піар з боку опонентів влади, коли вони не прагнуть вирішити якісь проблеми людей, а лише заробляють собі рейтинги, про який конструктив може йти мова – ця зустріч не має сенсу», – цитує політика партійний сайт. Олійник назвав вимоги опозиції популізмом.

Політичний експерт Володимир Цибулько також називає малоймовірною зустріч президента з опонентами. Мовляв, йдеться про підготовку до виборів. «Жодних інтелектуальних ідей за останній час опозиція не згенерувала, і ця зустріч, якщо вона відбудеться, найімовірніше буде безрезультативною. Опозиція швидше за все розглядає цей діалог як старт виборчої кампанії. Але якщо опозиція піде до президента не з пропозиціями, як вийти з кризи, чи лібералізувати економіку, то це – безнадійно. Виборцями ж похід опозиції до президента може бути сприйнятий як здавання в полон», – зауважує експерт.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG