Спеціальні потреби

Перед Україною поставили ряд вимог


Плюралістична демократія – такою повинна стати Україна, щоб з нею ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Про це зазначив Європарламент у резолюції від 12 вересня. Те ж саме підтвердив у п’ятницю комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле.

Зокрема, Європарламент висунув перед Україною ряд вимог, в разі дотримання яких можливе підписання та ратифікація угоди.

“Серед них - забезпечення дотримання прав національних меншин, посилення верховенства права (через зміцнення стабільності та ефективності інституцій, які це гарантують), а також демонстрація дотримання прав опозиції, зокрема - припинення кримінальних переслідувань, та утвердження таким чином справжньої плюралістичної демократії”, - йдеться у резолюції.

Сам документ прийняли після щорічної доповіді з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки, підготовленої Радою ЄС із закордонних справ. Знову ж таки, як і в інших подібних документах, які стосувалися України, в резолюції звертаються до українського парламенту з вимогою внести зміни до Кримінального процесуального кодексу. Втім, документ має тільки рекомендаційний характер.
Це рішення ухвалюється не в Брюсселі, і навіть не у кабінеті якогось чиновника у Києві. Це вирішується консенсусом всередині країни. І логічно, щоб влада, крок за кроком виконувала свої зобов’язання.
Штефан Фюле


Комісар ЄС Штефан Фюле – один із прихильників України, неодноразово наголошував, що хоче бачити її “серед демократій Європейського Союзу”. Але наразі, приїхавши на ялтинський форум, він зазначив журналістам, що на його думку між ним та українською владою відбувається якесь непорозуміння.

“Це рішення (про партнерство з ЄС) ухвалюється не в Брюсселі, і навіть не у кабінеті якогось чиновника у Києві. Це вирішується консенсусом всередині країни. І логічно, щоб влада, крок за кроком виконувала свої зобов’язання”, - заявив Штефан Фюле.

Про необхідність виконувати зобов’язання, а також про неприпустимість компромісу в питанні європейських цінностей нагадали президенту України і міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт та голова Комітету з питань закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок. Представники ЄС підкреслили, що паузи у відносинах між Україною та Євросоюзом не повинно бути, як не повинно бути паузи у дотриманні Україною ряду зобов’язань. Також представники ЄС розповсюдили спільну заяву, в якій йдеться про важливість майбутніх виборів та необхідність вирішення питання вибіркового правосуддя.

“Ми висловлюємо жаль, що наслідки нинішньої ситуації не дадуть можливості двом можливим лідерам опозиції брати участь у парламентських виборах внаслідок судових процесів, які не відповідали міжнародним стандартам чесності, прозорості та незалежності юридичного процесу”, - говориться у заяві.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG