Спеціальні потреби

Європарламент дав зелене світло Угоді про асоціацію з Україною


Європарламент дав зелене світло Угоді про асоціацію з Україною
Європарламент дав зелене світло Угоді про асоціацію з Україною

Парафування Угоди про асоціацію має відбутися якнайшвидше, бажано до кінця 2011 року, і без висування Україні будь-яких умов. За резолюцію такого змісту проголосував у четвер Європейський парламент.

Сам факт парафування покращить ситуацію з демократією в країні, а також допоможе вирішити проблему Тимошенко та інших політв’язнів, – так пояснили своє рішення про безумовне парафування Угоди європейські депутати.

Резолюція пропонує також підписати Угоду у першій половині 2012 року, а до кінця 2012 року її ратифікувати.

Крім того, документ визнає за Україною право подати заявку на вступ до ЄС. При цьому перспективу членства європейці готові надати лише демократичній Україні.

«Україна є європейською державою і, відповідно до статті 49 Договору про ЄС, може подати заявку на членство в ЄС, як це може зробити будь-яка європейська держава – за умови, що вона дотримується принципів демократії, поваги до прав і основних свобод людини, прав меншин і верховенства права».

Резолюція Європарламенту стосовно України містить, водночас, пропозицію розробити механізм призупинення Угоди в тому разі, якщо її засадничі принципи будуть порушуватися.

У резолюції вкотре озвучується також заклик до української влади забезпечити участь Юлії Тимошенко та інших лідерів опозиції в майбутніх парламентських виборах.

На рекомендації Європарламенту, ухвалені в Брюсселі, офіційний Київ відреагував з вибірковою увагою: помітивши одні положення, проігнорувавши інші. Міністерство закордонних справ України висловило вдячність Європарламенту за визнання за Україною права подати заявку на членство в ЄС, а також привітало готовність швидко, вже до кінця цього року, парафувати Угоду про асоціацію.

«Очікуємо формалізації рішення про завершення переговорів на найвищому рівні в рамках саміту Україна-ЄС 19 грудня у Києві», – мовиться у повідомленні прес-служби МЗС.

«Доброю новиною» назвав ухвалену Європарламентом резолюцію президент України.

«Ухвалення рішення Європарламентом – це, безумовно, хороша новина для України. Дуже важливо, що там відображена перспектива вступу», – сказав Віктор Янукович, виступаючи перед журналістами в Єрусалимі.

А згадуючи проблеми з демократією, на які вказує Європарламент, президент запевнив, що працює над ними і зацікавлений якомога швидше їх вирішити.

Українські експерти, оцінюючи резолюцію, також кажуть про «добру новину». Україні запалили зелене світло, і тепер українській владі, у разі невдачі, важче буде перекласти вину на європейських партнерів, – зазначив політаналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

«Добрі новини полягають у тому, що фактично пропонується формула «перспектива членства в обмін на демократію». Тобто виставляються умови достатньо чіткі, прозорі і недвозначні: що повинна робити українська влада, аби отримати те, що вона хоче. А вона проголошує, що вона хоче європейську інтеграцію. Щиро чи не щиро – інша справа, але принаймні зараз уже важче буде звинуватити свого партнера по переговорах у їхньому зриві», – сказав Горбач Голосу Америки.

Водночас, на думку експерта, парафування Угоди на грудневому саміті все-таки не відбудеться: сторони просто не встигнуть підготувати усі необхідні документи, і до парафування Угоди доведеться повертатися вже після Нового року.

Як пояснює політаналітик, справа ускладнюється тим, що два процеси переговорів – з Російською Федерацією і з Європейським Союзом – зараз тривають синхронно.

«Це збіглося в часі. І оті газові переговори, які начебто мають завершитися до кінця року, росіяни ведуть під таким прицілом, аби поставити певні умови українській стороні. Мовляв, не треба «поспішати» з європейською інтеграцією; тоді, мовляв, щось можна буде отримати, якусь «газову» поступку. І вся оця заплутана гра, ця конкуренція за Україну між Євросоюзом і Росією якраз наприкінці грудня досягне кульмінації. Як зрештою справа розв’яжеться і куди гойднеться маятник – дуже важко прогнозувати», – каже експерт.

Як він додає, вірогідність реалізації обох варіантів – 50/50.

«Може бути і так, і так. Усе залежатиме від того, чого більше боятиметься наш президент. Чи поглинання України російським капіталом і, відповідно, встановлення з боку Кремля неформального контролю над політичною сферою, чи необхідності випустити Тимошенко і вступити з нею у відкриту політичну конкуренцію на парламентських виборах. От, власне, який страх переважить, від цього й залежатиме рішення. А страх перед Росією особливо загостриться десь так у березні місяці, коли відбудуться президентські вибори і президента Медведєва змінить його старший колега, який стане партнером Януковича на зовнішньополітичній арені. І, я думаю, що аж тоді остаточно проясниться, чого більше боїться Янукович. А до того моменту будуть перетягувати туди-сюди канат і відкладати «на потім» остаточне рішення», – вважає Горбач.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG