Спеціальні потреби

Європарламент готовий визнати європейські перспективи України, але є одне «але»


Європарламент готовий визнати європейські перспективи України, але є одне «але»
Європарламент готовий визнати європейські перспективи України, але є одне «але»

Європарламент пропонує визнати за Україною перспективу членства в ЄС. Пропозиція, про яку Україна раніше могла тільки мріяти, зафіксована у резолюції, прийнятій Європейським парламентом у четвер.

Як мовиться у документі, Європарламент «вважає, що поглиблення відносин між ЄС і Україною та пропонування Україні європейської перспективи мають велике значення та є в інтересах обох сторін; визнає прагнення України, відповідно до ст. 49 Договору про Європейський Союз, за умови, що будуть дотримані всі критерії, включаючи повагу до принципів демократії, прав людини, фундаментальних свобод та верховенства права».

Підтвердивши право України претендувати на членство у Євросоюзі, Європейський парламент, у той-таки час, поставив реалізацію цих європейських перспектив у чітку залежність від стану демократії в Україні.

Резолюція, зокрема, прямо пов’язала справу лідера опозиції Юлії Тимошенко з підписанням Угоди про асоціацію.

Як мовиться у документі, «якщо не буде переглянуто вирок Юлії Тимошенко, це поставить під загрозу підписання Угоди про асоціацію та її ратифікацію».

Європарламентарі закликали також українську владу забезпечити для Тимошенко чесний апеляційний процес і наголосили: екс-прем’єрці «повинна бути надана можливсть реалізувати своє право на повноцінну участь у політичному процесі як зараз, так і під час майбутніх виборів».

Судовий процес проти Тимошенко у резолюії названо таким, що «повністю суперечить проголошеній українським урядом відданості демократії та європейським цінностям».

Так само Європарламент стурбований «триваючим перебуванням під вартою колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якому поки що не був винесений вирок, та іншими аналогічними справами». В резолюції також висловлюється стурбованість «ознаками згортання демократичних свобод та можливим перетворенням державних інституцій на інструменти здійснення партійних цілей та політичної помсти».

Крім того, європарламентарі пропонують керівництву ЄС запросити президента Януковича на зустріч у Брюссель ще до проведення грудневого саміту Україна-ЄС.

Резолюція Європарламенту щодо поточної ситуації в Україні, ухвалена на пленарній сесії у Страсбурзі більшістю голосів, викликала в української влади суперечливу реакцію.

У владних кабінетах радіють тій частині документа, де зафіксована європейська перспективи для України; натомість критику щодо справи Тимошенко ігнорують або відкидають.

Так, у Міністерстві закордонних справ привітали визнання за Україною права претендувати на повноправне членство в ЄС. Про це заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин на брифінгу в четвер.

«Ми вважаємо, що це величезна перемога для України», – сказав Волошин. Як він додав, резолюція Європарламенту «є свідченням того, що євроінтеграційний курс України не зупинений».

Як вважає посадовець, судовий процес над Тимошенко не перешкодить підписанню Угоди про асоціацію. Адже європейські парламентарі, за його словами, розуміють, що цей процес поки що не завершений.

Підтримку прагнення України про вступ до ЄС вітають також у Партії регіонів. Як заявив народний депутат-регіонал Олексій Плотников, у партії позитивно оцінюють резолюцію, схвалену Європарламентом. «Особливо вітаємо визнання європейської перспективи України», – зауважив Плотников на прес-конференції у четвер.

Натомість народний депутат від ПР Олена Бондаренко, коментуючи текст резолюції, образилась на критику європейців щодо справи Тимошенко. Як вона заявила, ці пункти відбивають «емоційне особисте» ставлення європейських партнерів до екс-прем’єрки. «Регіоналка» назвала також «неприйнятним і неприпустимим, коли за настійливими рекомендаціями Європарламенту ми повинні втручатися в судовий процес».

А тим часом експерти називають резолюцію Європарламенту останнім попередженням Україні. «Відмовку» про відсутність зафіксованої перспективи членства, на якій останнім часом активно наголошував український президент, знято. Ситуація прояснилася до краю. На одній шальці терезів – європейські надії країни; на другій – надії влади на «остаточне вирішення» проблеми української опозиції.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG