Спеціальні потреби

Європарламент відсунув Угоду про асоціацію на листопад


Європарламент відсунув Угоду про асоціацію на листопад
Європарламент відсунув Угоду про асоціацію на листопад

Синхронно з Україною, яка відклала остаточне рішення у справі Тимошенко, Європа відклала остаточне рішення у справі України.

Відповідь на запитання, чи підписувати Угоду про асоціацію України з ЄС, Європейський парламент дасть пізніше, ніж планувалося. Обговорення «українського питання» у Страсбурзі перенесли на 16 листопада. Така орієнтовна дата з’явилась у середу на сайті Європарламенту. Раніше передбачалося, що резолюцію по Україні буде прийнято не пізніше 29 вересня. Українська сторона сподівалася також, що весь процес переговорів про асоціацію з ЄС завершиться у жовтні.

Перш ніж нова дата - 16 листопада - була офіційно підтверджена, надходила суперечлива інформація, чи буде відкладено обговорення Угоди, чи ні. Про те, що розгляд можуть перенести, повідомила у вівторок газета «Коммерсантъ-Украина». Видання поінформувало про те, що комітет з міжнародних справ Європарламенту, який відбувся у понеділок, не зміг виробити єдиної позиції щодо того, як має діяти Брюссель і чи варто блокувати переговори про асоціацію через проблеми з демократією в Україні. Як пише «Коммерсантъ», на неприпустимості підписання Угоди з Україною в той час, коли тут грубо порушуються демократичні принципи, наголошували депутати Європейської народної партії, найчисельнішої в Європарламенті. Натомість їхні колеги з інших фракцій закликали підписати Угоду, незважаючи на нинішні проблеми з демократією в Україні. Як на аргумент євродепутати посилалися на те, що Угода про асоціацію стане інструментом поширення демократичних стандартів та європейських цінностей. Видання повідомило також, що розгляд резолюції по Україні перенесено на 16 листопада.

Водночас інформацію газети «Коммерсантъ» заперечували інші джерела. Про те, що розгляд «українського питання» поки що не відкладають, сказав, зокрема, на прес-конференції в Страсбурзі в середу голова комітету Верховної ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк.

Ці сумніви і вагання, здається, поділяє й сама жертва політичних репресій Юлія Тимошенко. Раніше лідер опозиції просила Євросоюз якнайшвидше підписати Угоду про асоціацію з Україною, незважаючи на те, яка ситуація складається у її судовій справі. Однак останнім часом позиція VIP-арештантки змінилась на протилежну. У статті для Wall Street Journal екс-прем’єр, зокрема, зазначає: «Ніколи раніше Євросоюз не укладав настільки далекосяжної угоди про вільну торгівлю з недемократичною державою. На жаль, саме на таку державу перетворюється Україна».

А тим часом головуючий суддя у процесі Тимошенко, Родіон Кіреєв, виніс чергове знакове рішення. У середу Печерський райсуд відмовив голові Європейської народної партії Вільфреду Мартенсу у його проханні відвідати Тимошенко в СІЗО.
Поважний європейський гість просив про дозвіл на побачення з ув’язненою в рамках свого візиту в Україну 13-16 вересня. Мартенс звернувся з офіційним клопотанням до Кіреєва і отримав відповідь «ні».

Голова ЄНП пообіцяв, що на зустрічі з президентом Януковичем порушить тему арешту Тимошенко і його вплив на підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Своєю чергою, Янукович перед початком зустрічі, яка відбулася за зачиненими дверима, сказав, що «готовий обмінятися думками, розповісти про ситуацію в Україні».

Підписання Угоди про асоціацію та про зону вільної торгівлі з ЄС залишається для української влади пріоритетним завданням. Днями у ЗМІ з’явилось повідомлення про те, нібито президент Віктор Янукович дав жорстку вказівку главі МЗС Костянтину Грищенку завершити переговори про Асоціацію уже до кінця цього року. Якщо ж завдання не буде виконане, глава держави пригрозив міністрові звільненням. Втім, у зовнішньополітичному відомстві заперечили цю інформацію, назвавши її чутками.

XS
SM
MD
LG