Спеціальні потреби

Раїса Богатирьова - перша жінка у Кабміні Азарова


Раїса Богатирьова
Раїса Богатирьова

Віктор Янукович призначив Раїсу Богатирьову віце-прем’єром, а також міністром охорони здоров’я. Таким чином, вона стала першою жінкою в уряді Миколи Азарова, хоча той раніше заявляв, що реформи - не жіноча справа.

Втім, коментуючи призначення Богатирьової, Микола Азаров зазначив, що давно хотів, щоб у його чоловічому колективі з’явилася жінка. “Я особисто сьогодні щасливий з того, що збулась моя мрія і в нашому уряді нарешті з’явилась чудова жінка”, - сказав голова уряду. Також прем’єр-міністр зазначив, що Раїса Богатирьова є компетентним фахівцем у сфері охорони здоров’я та має досвід роботи на відповідальних посадах, зокрема, на попередній посаді секретаря Ради національної безпеки та оборони.

Нова міністр охорони здоров’я отримала від уряду завдання покращити якість надання медичних послуг, збільшити тривалість життя та зменшити рівень смертності. Разом з тим, так як Раїса Богатирьова стала ще й віце-прем’єром з гуманітарних питань, вона також буде займатися питаннями освіти та культури.

В успіху Раїси Богатирьової на нових посадах переконана депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко. На її думку, Богатирьова - один із найсильніших менеджерів у галузі медицини. До того ж Олена Бондаренко зауважила, що її тішить, що в уряді нарешті з’явиться жінка. “Особисто мені, як жінці в політиці, приємно, що в уряді Миколи Азарова з’явиться представниця прекрасної статі. Адже в тих колективах, де працюють жінки, переважає дипломатичність, шарм, влучність та гармонія”, - сказала депутат.

Позитивно оцінюють призначення Раїси Богатирьової і в жіночих правозахисних організаціях. Проте координатор програм рівних прав і можливостей громадської організації “Жіночий консорціум України” Наталія Точиленкова зауважила, що це не відображає системних змін політики держави стосовно дотримання гендерної рівності у владі.

“Слова прем’єр-міністра Миколи Азарова чітко вказали на ту роль, яку відводить влада жінці у нашій державі, і здійснення реформ, на думку можновладців, не є жіночою справою. Влада ще й досі не розуміє важливості збалансованої участі чоловіків і жінок у процесі прийняття рішень, і тих позитивних зрушень, до яких призведе така державна політика”, - пояснила Голосу Америки Наталія Точиленкова.

Подібної думки тримається і президент Центру “Ла Страда-Україна” Катерина Левченко, організація якої судилася із Миколою Азаровим за дискримінаційні заяви. “З гендерної точки зору, - на жаль, призначення пані Богатирьової не є кроком у просуванні жінок у сферу прийняття рішень на державному рівні, а виглядає як чергова перетасовка у владній команді президента”, - зазначила Катерина Левченко Голосу Америки.

Опозиція ж вбачає основною фігурою у таких кадрових перестановках Андрія Клюєва. Раїсу Богатирьову, на думку депутата від НУНС Тараса Стецьківа, лише “відправили” до Міністерства охорони здоров’я як медика.

“Залежно від рокіровки з Клюєвим, потрібно було думати, куди подіти Богатирьову. І її як медика відправили в МОЗ замість Аніщенка, який і до того був порожнім місцем. Тобто основним було відправити Клюєва в РНБО і доручити йому займатися виборами”, - вважає Тарас Стецьків.

На думку народного депутата з фракції НУНС Лесі Оробець, такі кадрові зміни свідчать лише про “суттєві протиріччя між владними каналами”.

“Вони покликані замаскувати кризу влади, яка не здатна нейтралізувати жодна гра в тетріс з перестановки чиновників. З огляду на це жодні нові призначення не зможуть змінити суттєво ні гуманітарну політику нинішньої влади, ні її саму, доки нею керуватиме Янукович”, - заявила у коментарі Голосу Америки Леся Оробець.

XS
SM
MD
LG