Спеціальні потреби

"Допомога зброєю, яку надають США та понад 50 інших країн, призначена для самозахисту України. Це її невід'ємне право", - представник США


Брифінг Ради Безпеки ООН скликала Росія, аби обговорити «перспективи мирного врегулювання кризи довкола України в контексті збільшення поставок західної зброї»
Брифінг Ради Безпеки ООН скликала Росія, аби обговорити «перспективи мирного врегулювання кризи довкола України в контексті збільшення поставок західної зброї»

Вже вдруге на цьому тижні Рада Безпеки ООН провела засідання, присвячене Україні. У середу брифінг скликала Росія, аби обговорити "перспективи мирного врегулювання кризи довкола України в контексті збільшення поставок західної зброї".

Ключовими доповідачами були заступниця генсека ООН та верховна представниця з питань роззброєння Ісумі Накаміцу, а також британський музикант, один з лідерів гурту Pink Floyd та активіст Роджер Вотерс.

Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram.

У своєму виступі Накаміцу відзначила, що зброю отримує не лише Україна, а й Росія. Вона не називала конкретні країни, проте зазначила, що мова йде про бойові дрони. Також, за її словами, деякі звіти свідчать і про передачу конвенційного озброєння, зокрема ракет, для використання «приватною військовою компанією, яка залучена у конфлікт».

У той же час, вона відзначила: масштабне надходження зброї у будь-який конфлікт посилює занепокоєння щодо його ескалації. Тому, аби запобігти цьому потрібна прозорість та підзвітність.

Вона також закликала обидві сторони до захисту цивільних. Адже, лише за даними офісу Верховного комісара ООН з прав людини, майже 19 тис. українців стали жертвами цього конфлікту, серед них більше 7 тис. загинуло. Реальні же цифри, вочевидь, більші.

Поява та неоднозначний виступ музиканта Роджера Вотерса, який позиціонує себе активістом та борцем за мир, привернули значну увагу
Поява та неоднозначний виступ музиканта Роджера Вотерса, який позиціонує себе активістом та борцем за мир, привернули значну увагу

Другий доповідач, якого запросила Росія, один з лідерів гурту Pink Floyd Роджерс Вотерс, засудив війну, проте заявив, що вона не була неспровокованою. Він зазначив, що представляє «голоси миру». За його словами, Рада Безпеки – «беззуба». Тому він закликав президентів США, Росії та України негайно оголосити перемир’я та зупинити бойові дій за будь-яку ціну.

Посол Росії при ООН Василь Небензя, у своєму виступі багато посилався на Вотерса, називаючи його відомим борцем за мир, що відображено у його піснях. Головний лейтмотив його виступу, проте, полягав у звинуваченнях США та європейських країн та їхніх виробників у отриманні прибутків на постачанні зброї.

«Окрім того, у американських ділків з’явився справжній полігон для випробовування зброї, де ціною життя росіян та українців нові види озброєння проходять тестування з модифікації та покращення», - заявив він.

Російський посол Василь Небензя звинуватив західні країни у тому, що вони заробляють на війні
Російський посол Василь Небензя звинуватив західні країни у тому, що вони заробляють на війні

Небензя також додав, що Росія зробить так, щоб більше ніколи з території України не виходила загроза, ані Росії, ані її союзникам, ані російській культурі, ані російській мові. «І це має бути основа для перемовин, а так звана формула миру Зеленського – це просто глузування з мирного плану», - заявив дипломат.

Окрема увага у його виступі була зосереджена на позиції Швейцарії. Він зазначив, що влада країни зараз розглядає можливість відмовитися від нейтрального статусу та дозволити експортувати своє озброєння до України. «2022 рік став одним з найбільш прибуткових для швейцарського ВПК. У гонитві за цим прибутком сучасні швейцарці не відстали від своїх попередників, коли швейцарськими зенітними системами та гарматами були озброєні ПВО та війська третього Рейху та мілітаристської Німеччини», - додав він.

Не може бути нейтралітету, коли порушується міжнародне право або коли порушується статут ООН
Паскаль Берісвіль, постійна представниця Швейцарії при ООН

Паскаль Берісвіль, постійна представниця Швейцарії при ООН, відповідаючи на закиди російського посла, заявила, що нейтралітет Швейцарії не може бути поставлений під сумнів. «Не може бути нейтралітету, коли порушується міжнародне право або коли порушується Статут ООН. Не може бути тривалого миру без притягнення до відповідальності. Якщо з безкарністю не боротися, це заохочує подальші порушення в Україні та інших країнах. Швейцарія підтримує національні та міжнародні зусилля з документування та притягнення до відповідальності воєнних злочинців», - додала вона.

Заступник постійного представника США при ООН, посол Річард Міллс, реагуючи на заяви Волтерса, сказав, що він поважає його, як співака та митця, проте, сумнівається в його експертизі говорити про контроль за озброєнням чи європейську безпеку, або він має право говорити від імені «так званих братів та сестер в Україні».

Міллс зазначив: захист Статуту ООН – це не просто слова, написані на папері. Це принципи, які є його основою та дії для підтримки. «Для когось це – дипломатичний захист України під час голосування в Генасамблеї ООН. Для інших це підтримка зусиль України щодо захисту від жорстокої неспровокованої агресивної війни», - зазначив дипломат.

Невід'ємне право на індивідуальну та колективну самооборону відображено в Статуті ООН. За словами Міллса, це незручна реальність для Росії, яка відчайдушно хоче знайти будь-який новий наратив.

«Допомога у сфері безпеки, включаючи зброю, яку надають і продовжуватимуть надавати Сполучені Штати та понад 50 інших країн, призначена для самозахисту України. Це визначення – ключове. Україна використовує цю зброю, щоб дати відсіч російським військам, які вчиняють військові злочини на території України. Ця зброя призначена для того, щоб припинити невпинні обстріли міст Росією та знищити ракети, які налітають на літаки та інші цілі, які не мають військового значення», - переконаний дипломат.

У той же час, за його словами, Росія знову і знову намагається використати Раду Безпеки, щоб відвернути увагу міжнародної спільноти від власної збройної агресії проти країни-члена ООН. «Сьогоднішнє засідання Ради Безпеки проходить на тлі повідомлень про те, що Росія готується до подальших широкомасштабних наступальних дій проти України», - додав він.

Сергій Кислиця запитав у присутніх, чи готові вони, нарешті, покарати Росію
Сергій Кислиця запитав у присутніх, чи готові вони, нарешті, покарати Росію

Посол України при ООН Сергій Кислиця, який виступав останнім, відповідаючи на заклики припинити війну, заявив: «Тепер дозвольте відповісти тим, хто закликає припинити війну за будь-яку ціну, в тому числі й за територію України, за ціну прощення втрачених українських життів і землі. Гуру ненасильства – Махатма Ганді – сказав: «Утримання є прощенням лише тоді, коли є влада покарати. Воно безглузде, коли прикидається, що походить від безпорадної істоти». Дозвольте мені запитати тих, хто робить ці заклики, а також усіх вас, присутніх тут: «Чи ви готові й здатні продемонструвати цю владу покарати?»

За його словами, якщо Рада Безпеки залишається знерухомленою злочинцем і не може покарати його, «давайте ми та всі відповідальні нації виконаємо цю роботу для Ради та для нашого спільного блага, як сказано в перших рядках Статуту ООН: «…щоб врятувати наступні покоління від лиха війни…»

Під час виступу Кислиці і Небензя, і його заступник Дмитро Полянський залишили залу засідання Ради Безпеки.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG