Спеціальні потреби

Олімпійський допінг-скандал: отримано докази причетності більше тисячі спортсменів Росії


Нова доповідь щодо систематичного російського допінгу встановила, що більше тисячі російських спортсменів, які брали участь у літніх і зимових Олімпійських іграх, а також Паралімпійських іграх, були залучені або отримували користь від організованої змови з метою приховання позитивних тестів на допінг.

У доповіді наголошується, що з 2011 по 2015 рік багато російських державних службовців було залучено в складну схему допінгу, яка охоплювала більше 30 видів спорту. Методика збору зразків сечі, яка використовувалася на іграх 2014 року в Сочі, стала звичайною процедурою в московській лабораторії, яка надавала лікування елітним спортсменам.

Доповідь, швидше за все, посилить тиск на Міжнародний олімпійський комітет (МОК), щоб покарати Росію до Зимових ігор 2018 року в Пхенчхані, Південна Корея.

Розслідувач Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) Ричард Макларен, професор права з Канади, випустив свою останню доповідь у п'ятницю в зв'язку з твердженнями про державну підтримку шахрайства та приховування в Росії, зокрема, під час зимових Олімпійських ігор 2014 року в російському Сочі.

«Це було прикриття, яке розвинулося від неконтрольованого хаосу до інституціоналізованої і дисциплінованої, гідної медалі, змови», заявив журналістам Макларен.

Результати дослідження підтвердили і розширили більшу частину доказів, що були представлені в першій доповіді Макларена, опублікованій у липні, яка привела до закликів ВАДА до виключення Росії з Олімпійських ігор у Ріо в 2016 році.

МОК відхилив заклик, натомість дозволивши міжнародним спортивним федераціям вирішувати, які російські спортсмени можуть змагатися. Більше 100 російським спортсменам було врешті заборонено брати участь в Олімпійських іграх у Ріо в 2016 році.

Новий звіт Макларена буде представлено МОК, який має дві окремі комісії, що розглядатимуть звинувачення.

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах заявив, що МОК буде вводити жорсткі санкції щодо будь-яких спортсменів і офіційних осіб, замішаних в допінгу. Бах сказав, що він підтримує пожиттєві заборони щодо причетних до допінг-скандалу.

Дивіться також: Росія становить пряму загрозу для США - посадовці американської нацбезпеки

Росія становить пряму загрозу для США - посадовці американської нацбезпеки. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG