Спеціальні потреби

Троє жінок-депутатів протестуватимуть разом із Тимошенко


Олександра Кужель, Людмила Денісова і Тетяна Слюз у лікарні, де перебуває Тимошенко, Харків, 16 січня 2013 року (ФОТО з Twitter Андрія Шевченка @ashevch)
Олександра Кужель, Людмила Денісова і Тетяна Слюз у лікарні, де перебуває Тимошенко, Харків, 16 січня 2013 року (ФОТО з Twitter Андрія Шевченка @ashevch)
Юліного полку прибуло. До «сидячого протесту» екс-прем‘єрки приєдналися жінки-народні депутати. Троє представниць фракції «Батьківщина», які приїхали у середу в харківську лікарню «Укрзалізниці» перевідати бранку, сказали, що додому не підуть. Людмила Денісова, Олександра Кужель і Тетяна Слюз заявили, що приєднуються до акції громадянської непокори Юлії Тимошенко.

«Вони відмовляються покидати приміщення, будуть знаходитися там без їжі та сну до того часу, поки законні вимоги Юлії Володимирівни не будуть виконані», – сказав журналістам захисник опозиціонерки Сергій Власенко.

Самі жінки пояснили своє рішення у виданій заяві. Як вони наголосили, акція протесту, оголошена їхнім лідером, триває 9-у добу, а жодна вимога так і не виконана.

«Скажіть, пане Янукович, коли ви приставляєте цілодобовий конвой до ліжка Юлії Тимошенко, коли ви вішаєте камери в душових і призначаєте чоловіків охороняти жінку – ви отримуєте від цього задоволення?.. Тоді нам щиро шкода, що ваша моральна культура залишилась на рівні, характерному для єнакіївської «гопоти», – дали вихід своєму обуренню жінки-нардепи в заяві, яку оприлюднив сайт «Батьківщини».

Соратниці Тимошенко стверджують: вимоги їх лідера демонтувати відеокамери в палаті та замінити конвой на жіночий – законні. Як сказала журналістам нардеп від «Батьківщини» Олександра Кужель, у жодній камері Качанівської колонії, де вони побували зранку у середу, відеоспостереження нема. «Немає ні в душових, ні в камерах, де вони сплять, ні там, де вони переодягаються. Єдине – стежать за коридорами», – повідомила Кужель, слова якої цитує агенція «Інтерфакс-Україна». Як додала нардеп, вибіркове правосуддя і тут: норму закону, що дозволяє відеоспостереження за в’язнями, застосовують тільки до Тимошенко. Так само таксофони, встановлення якого марно добивається засуджена опозиціонерка, за твердженням Кужель, встановлені всюди в колонії і доступні для решті засуджених.
«Вони відмовляються покидати приміщення, будуть знаходитися там без їжі та сну до того часу, поки законні вимоги Юлії Володимирівни не будуть виконані».
Сергій Власенко

А тим часом тюремники називають вимоги Юлії Тимошенко не інакше як «провокацією» і «піаром». Про це заявив у середу заступник начальника управління харківської ДПтС Андрій Лапінський. «Усі претензії Ю. Тимошенко є протиправними, і це робиться для власного політичного піару», – стверджує Лапінський, слова якого цитує прес-служба пенітенціарної служби.

Тюремний начальник запевнив також, що конвой у палаті Тимошенко тільки жіночий, а відеоспостереження обслуговують виключно жінки. Він, крім того, наполягає, що ніхто не обмежує бранку в телефонному спілкуванні: за його словами, лише останнім часом засуджена користувалася мобільним телефоном понад 20 разів.

Лапінський наразі воліє ігнорувати й сам факт приєднання до протесту ув’язненої трьох жінок-депутатів. У коментарі агенції УНІАН він застеріг: якщо після завершення чотиригодинного побачення депутатки не залишать приміщення, то вони тим самим порушать закон.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG