Спеціальні потреби

Декриміналізацію “статей Тимошенко” знову відхилили


Сергій Власенко
Сергій Власенко
Звільнити Юлію Тимошенко знову не вдалося. Законопроект №1099, який мусив декриміналізувати певні статті у Кримінальному кодексі, у п’ятницю був відхилений у першому читанні. Документ підтримали усі опозиційні фракції та 8 регіоналів, проте цього не було достатньо для прийняття рішення.

У відповідь на відхилення законопроекту опозиція покинула сесійний зал. Наразі фракція “Батьківщини” планує внести до порядку денного наступної сесії Верховної ради ще один документ про декриміналізацію “статей Тимошенко”.

Представник захисту ув’язненої екс-прем’єрки, депутат Сергій Власенко переконаний, що провал порятунку Юлії Тимошенко свідчить про відсутність необхідної політичної волі.

“Навіть дітям зрозуміло, що парламентською фракцією Партії регіонів керує не Чечетов, а Янукович. Хлопці не отримали сьогодні команди, і це означає, що Янукович використовує всі можливості, щоб і далі незаконно тримати лідера опозиції у в’язниці”, – прокоментував результати голосування журналістам Сергій Власенко.

Представники опозиції намагалися закликати до християнських цінностей своїх опонентів, вимогу декриміналізувати статті виголосив біля трибуни і увесь жіночий склад опозиційних фракцій.

Втім, провладна партія не відгукнулася на такі заклики. Регіонал Володимир Олійник зазначив з трибуни, що Партія регіонів “виступає за правовий порядок”, а в країні, на його думку, повинні бути встановлені межі відповідальності для чиновників.
“Навіть дітям зрозуміло, що парламентською фракцією Партії регіонів керує не Чечетов, а Янукович. Хлопці не отримали сьогодні команди, і це означає, що Янукович використовує всі можливості, щоб і далі незаконно тримати лідера опозиції у в’язниці”.
Сергій Власенко

“Якщо йти по принципу – давайте звільнимо когось – то давайте скасуємо статтю про вбивство. Одного депутата повернемо до зали, а чому б і ні? Категорично треба виступати проти”, – сказав Володимир Олійник. До того ж, на думку депутата, стаття 364 Кримінального кодексу співпадає із нормами, які задекларовані у Конвенції ООН проти корупції. Тому прийняття декриміналізації цих статей, на думку Олійника, тільки нашкодить інтересам держави.

Не вдалося сприяти звільненню українських опозиційних лідерів і Європі. Колишній президент Польщі Олександр Квасневський та екс-голова Європарламенту Пет Кокс під час візиту в Україну намагалися досягти такої мети, проте у четвер визнали перед головою Європейського парламенту Мартіном Шульцом, що не змогли.

“З Києвом треба бути терплячим та холоднокровним. Посланці ЄС, Кокс та Квасневський, такими якостями володіють”, – пише польський журналіст Вацлав Радзвіновіч. Він, як і інші представники західної преси, зазначає, що втома від України та її балансування за кордоном тільки зростає. Але такі місії принаймні гарантують ув’язненим лідерам безпеку, поки не можна добитися їх свободи.
XS
SM
MD
LG