Спеціальні потреби

Опозиція вимагає волі для Юлії Тимошенко та України


«Юлі волю – Україні волю» – із таким гаслом опозиція почала свою роботу в парламенті поряд із іншими депутатами. Блокуючи трибуну, представники «Батьківщини» боролися за включення законопроектів про амністію та декриміналізацію статей, за якими засудили Юлію Тимошенко та Юрія Луценка. Очікується, що парламент розгляне ці законопроекти у п’ятницю.

Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк наголосив, що такі документи були схвалені трьома опозиційними фракціями. Свобода для України, на думку Яценюка, полягає в обранні європейського курсу розвитку країни, що неможливо без «звільнення політичних в’язнів, надання можливості Юлії Тимошенко і Юрію Луценку брати участь в українському політичному процесі».

«Ці сталінські статті повинні бути виключені із законодавства України», – зазначив Арсеній Яценюк у парламенті.

За рішення розглянути ці та інші законопроекти проголосували 318 з 392 зареєстрованих нардепів. Утрималася від голосування тільки фракція комуністів.

Представники провладної партії натомість не вірять в успіх чергових вимог опозиції та способу їх боротьби.

«Вони прекрасно знають, що можуть лише два дні робити політичне шоу, а потім спокійно розійтися на канікули. І це приблизно буде звучати так: «Юля, ми зробили все, що змогли, але, пробач, у депутатів вже канікули», – прокоментував журналістам дії опозиції представник фракції Партії регіонів, голова парламентського комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної ради Володимир Макеєнко. Він порадив опозиції блокувати трибуну усі дні канікул, до 5 лютого. «А якщо вони тільки два дні поблокують і прийдуть на роботу 5 лютого, то це буде політиканство, – сказав він.

Регіоналка, радниця президента України Ганна Герман зауважила, що парламент таки налагодив конструктивну роботу, і порадила «не зважати на гамір політичних дошкільнят». «Це минеться, і парламент буде працювати спокійно і конструктивно», – заявила Ганна Герман у сесійній залі.
Колишній парламент у 2012 році відмовився розглядати три законопроекти, які передбачали декриміналізацію ряду статей, в тому числі і статті, за які було засуджено Юлію Тимошенко.

Такі акції протестів на захист Юлії Тимошенко вже не є конструктивними. Так вважає директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. На його думку, Європа вже не хоче псувати свої відносини із Януковичем через ув’язнених лідерів опозиції, і на це вказує зміна риторики з боку Європи.

«Якщо раніше вони ультимативно вимагали звільнити Тимошенко, то зараз мова йде про виконання рішення Європейського суду з прав людини, а як виконати – це вже ваша справа», – вважає Володимир Фесенко.

Нагадаємо, що колишній парламент у 2012 році відмовився розглядати три законопроекти, які передбачали декриміналізацію ряду статей, в тому числі і статті, за які було засуджено Юлію Тимошенко. У 2011 році Верховна рада декриміналізувала низку економічних злочинів, проте відхилила декриміналізацію перевищення влади або службових повноважень.
XS
SM
MD
LG