Спеціальні потреби

Рада ухвалила у першому читанні закон про землю


Рада ухвалила у першому читанні закон про землю
Рада ухвалила у першому читанні закон про землю

З січня 2013 року земля в Україні стане товаром. Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон «Про ринок землі». За рішення проголосували 245 депутатських карток із 290, зареєстрованих в залі. Опозиція в особі БЮТ і НУ-НС бойкотувала голосування.

Згідно з прийнятим у першому читанні законопроектом, купувати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки громадяни України і держава. Законопроект передбачає також обмеження в обсягах володіння землею: одна особа зможе купити не більше 100 гектарів. До основних положень документа належить, крім того, пропозиція обмежити оренду. Так, одна особа – фізична або юридична – зможе орендувати не більше 6 тисяч гектарів на території району і не більше 5% сільськогоспугідь на території області.

Представляючи законопроект, його автор, народний депутат від фракції Партії регіонів Григорій Калентник заявив, що фермери, які протестували під Верховною Радою проти прийняття закону, хвилювалися даремно. Мовляв, протестувальники не знали, що проект суттєво доопрацьований і тепер не загрожує дрібним сільгоспвиробникам, а навпаки, захищає їх.

Утім, проголосувавши за закон про введення ринку землі, депутати відмовились підтримати ту його частину, якою мораторій на купівлю-продаж землі мав бути продовжений до 1 січня 2013 року.

За те, щоб продовжити мораторій на купівлю-продаж землі до моменту появи законного ринку, проголосували всього лише 32 народних обранці.

Раніше голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляв, що необхідно продовжити мораторій, який вигасає 1 січня 2012 року, аж до того моменту, поки закон про ринок земель буде прийнятий остаточно, підписаний президентом і набере чинності. Як наголошував Литвин, в іншому разі «спритні люди можуть скористатися паузою».

Своєю чергою, опозиція виступила однозначно проти законопроекту. Як стверджують у фракціях БЮТ і НУ-НС, «земельна реформа» у виконанні нинішньої влади призведе до того, що українські чорноземи скупить за безцінь декілька сімей. «Наймасштабнішим злочином» назвав ухвалений більшістю закон лідер фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. Бютівець пообіцяв, що після зміни влади цей закон скасують, а відібрану землю повернуть селянам.

Напередодні, у четвер, бютівці обіцяли заблокувати роботу парламенту. Опозиціонери заявляли, що триматимуть блокаду і не даватимуть Раді працювати аж доти, доки з тюрми буде звільнено їхнього лідера Юлію Тимошенко. Утім, у п’ятницю депутати з провладної більшості прокинулись раніше. Рано вранці «регіонали» зайняли позиції в президії, забарикадувавши двері стільцями, і без перешкод провели голосування за закон про ринок землі.

Президент Віктор Янукович, тим часом, проголошує «прискорення земельної реформи» як один з основних напрямів своєї реформаторської діяльності. Ринок землі дасть селу ефективного власника, – заявив президент, виступаючи в п’ятницю на міжнародній інвестиційній конференції в Києві.

«Нашою основною метою при запровадженні земельного ринку є утвердження ефективного господаря на землі, яка є найціннішим багатством країни», – сказав Янукович, слова якого цитує прес-служба глави держави.

XS
SM
MD
LG