Спеціальні потреби

Обіцянки Трампа, які він повинен дотримати перед виборцями


Дональд Трамп пообіцяв шахтарям повернути їхні робочі місця. Він поклявся, що він має «абсолютний шлях», щоб перемогти «Ісламську держав» дуже швидко. Чи виконає він ці зобов'язання? – ставить запитання в колонці на сторінках видання Bloomberg View Альберт Гант і відповідає: швидше за все, ні. Чи матиме це значення для більшості виборців, особливо його прихильників? Це залежить від різних факторів, аналізує журналіст.

Під час президентської кампанії Трамп був спійманий на брехні, поганій поведінці і протиріччях, які були б летальним для іншого кандидата. Це не мало великого значення, хоча варто пам'ятати, що він програв у всенародному голосуванні на більш ніж на 2,8 млн голосів.

Як президент, Трампу буде важче виходити сухим із води. У нього не буде суперниці Гілларі Клінтон, на фоні якої він зможе виділятися, а робітничий клас американців, що мають фінансові труднощі та згуртувалися навколо сподіваються, що він поліпшить їхні життя.

Президенти, як правило, є відповідальними за конкретні зобов’язання. Наприклад, рекламуючи Affordable Care Act (свій ключовий закон у сфері охорони здоров’я), президент США Барак Обама пообіцяв: «Якщо вам подобається ваш план охорони здоров'я, ви можете зберегти його». Це не виявилося правдою для мільйонів американців і завдало йому багато стресу протягом цього року, зазначає Гант.

Є докази того, що виборці сприймають деякі з обіцянок Трампа більш буквально, ніж інші. У фокус-групі минулого тижня в Школі комунікації Анненберґа при Пенсильванському університеті виборці з Огайо вказали, що вони очікують, що новообраний президент виконає зобов’язання щодо економіки, робочих місць і зарплат. Але вони насправді не думають, що він побудує стіну вздовж південного кордону, не кажучи вже про те, щоб Мексика за це заплатила, або що йому вдасться швидко усунути джихадистів «Ісламської держави».

Це має сенс, наголошує автор. Цілком логічно думати, що виборці найбільше турбуються про економічні та медичні проблеми, які їх безпосередньо стосуються. Якщо Трамп відречеться від своєї передвиборчої обіцянки не скорочувати соціального забезпечення або Medicare, варто очікувати негативної реакції. Скасування Obamacare, яке він і його колеги в Конгресі обіцяли зробити, сповнене політичних мін.

Трамп сказав шахтарям готуватися до праці, яка з’явиться в результаті появи нових робочих місць. Але цього не відбудеться, переконаний автор. Вугілля промисловість була в стані занепаду протягом шести десятиліть, під Рональдом Рейґаном, а також Обамою. Падіння вугілля не має нічого спільного з Китаєм, на відміну від тверджень Трампа, але пов’язане з технологіями й альтернативними джерелами енергії.

Тому вугільнодобувний регіон, ймовірно, буде розчарований. Але це невеликий шматочок ринку праці США, отож не буде багато політичних наслідків, якщо Трамп не зможе дотримати обіцянки створити 25 мільйонів робочих місць у наступному десятилітті, з вищою заробітною платою. Це амбітна мета, але не донкіхотська – в тому темпі він би перевищив рекорд зі створення робочих місць Рейґана і Обами, але поступився би рокам Білла Клінтона.

Якщо він наблизиться до мети, це, ймовірно, переважить чимало політичних розчарувань. Якщо він цього не зробить, економічно неблагополучні виборці можуть вистпити проти нього, розмірковує журналіст.

Республіканці домінують у Вашингтоні в ці дні, а деякі з них також встановлюють складні маркери. Призначений Трампом міністр фінансів Стівен Манючин сказав, що «не буде абсолютного скорочення податків для вищого класу» наступного року. З огляду на прагнення республіканців у Конгресі знизити ставки податків на високі доходи, цього не буде легко досягти. Це, однак, буде легко перевірити виборцям із більш низькими доходами.

Спікер Палати представників Пол Раян заявив, що буде інтервал між скасовуванням і заміною Obamacare, щоб люди могли отримати «краще страхове покриття за кращою ціною». Це буде для новообраного президента тестом, підкреслює Гант.

Дивіться також: Яким був 2016-й рік для новообраного президента Трампа?

Яким був 2016-й рік для новообраного президента Трампа? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG