Спеціальні потреби

У Нью-Йорку мистецтвом долають суспільні проблеми


У чому покликання митця? У змалюванні краси світу чи виявленні недоліків суспільства? Мабуть відповідь на це запитання митці шукають все своє життя. Наприклад, хореограф Ніомі Лафранс вирішила для себе боротися з соціальними проблемами, але не в глобальних масштабах, а в конкретних місцях.

У Нью-Йорку на жвавому перехресті вулиць біля морського порту у Саут-стріт, де видно кораблі на Іст-Ривер та чути гуркіт потягів метро, відкривається незвичне видовище – прикуті до цементної стіни танцюристи, з яких стікає бджолиний віск і ланолін.

Ця інсталяція «Мелт», що у перекладі з англійської означає «танення», є черговим творінням хореографа Ніомі Лафранс.

«На постановку «Мелт» мене надихнула спека. Вона хоче розширити межі наших можливостей, як фізичних осіб. Ми крихкі істоти і якщо сонце раптово почне дуже припікати, ми не зможемо витримати цього».

Ця, як і більшість робіт хореографа, привертають увагу до конкретних проблем у суспільстві. У випадку інсталяції «Мелт», – це кучугури солі, якою взимку посипають дороги Нью-Йорка.

Хореографа надихає і простір на даху мистецького центру, спроектованого американським архітектором Френком Ґеретом.

«Це та таємниця, яку мають ці будівлі, і яку ми насправді не розуміємо. Знаєте, прямі стіни розуму легше сприймати. Я відчуваю, що його проект змушує людей задуматися над формами, а я лише сприяю цьому».

Ніомі Лафранс також відома своїми хореографічними композиціями відео кліпів. Так ролик для співачки Файст був зроблений у співпраці з режисером Патриком Дотером.

«Було дуже цікаво працювати над цим проектом. Взагалі це була ідея Файст відтворити танець її молодості на Олімпіаді, коли багато людей танцюють разом. Ми надали цьому більш людське обличчя, де танцює ніби-то коло друзів».

На відміну від більшості постановок хореографа Лафранс, рухи танцюристів в інсталяції «Мелт» є обмеженими.

«Вони, як комахи, прикуті до стіни… Я використовую багато звукових ефектів, але я також бачу це як скульптуру на стіні, свого роду живу картину».

У ширшому сенсі інсталяція «Танення» є намаганням хореографа Ніомі Лафранс привернути увагу до проблеми кліматичних змін на планеті, зловживання жінками сонячними ваннами і небезпечне захоплення популярними дієтами.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG