Спеціальні потреби

"Життя чорношкірих мають значення", Навальний, Грета Тунберг: кого номінували на Нобелівську премію миру


Норвезькі депутати підтримали номінування низки організацій та активістів на Нобелівську премію миру. Серед них у тому числі - російський політик Олексій Навальний, екоактивістка Грета Тунберг та організація Black Lives Matter ("Життя чорношкірих мають значення"), яка очолила рух за расову рівність та права темношкірих у США.

Black Lives Matter номінував депутат норвезького парламенту Петтер Ейде.

“Просувати рух за расову справедливість і поширювати його в інших країнах дуже, дуже важливо. Black Lives Matter - найсильніший рушій цього сьогодні, й не лише в США, але й в Європі та Азії”, - сказав Петтер Ейде в коментарі американському виданню USA Today.

Депутат заявив, що Black Lives Matter продовжує спадок інших рухів за расову рівність, як-от ініціатив за громадянські права у США чи рухів проти апартеїду в Південній Африці. Мартін Лютер Кінг отримав Нобелівську премію миру в 1964, а Нельсон Мандела - в 1993.

За словами Петтера Ейде, він отримав багато критики від американців, які кажуть, що Black Lives Matter - не мирна організація. “Я був готовий до такої критики. Якщо ми перенесемось на 50 років назад, такі самі аргументи звучали, коли Нобелівську премію миру отримав Мартін Лютер Кінг”.

Серед інших номінантів - екоактивістка з Швеції Грета Тунберг, яка очолила рух проти проти змін клімату. Її назвали однією з “передових представниць боротьби проти кліматичної кризи”.

Номінації отримали також російський політик Олексій Навальний - за “зусилля щодо мирних демонстрацій у Росії”, а також білоруські опозиціонерки - Світлана Тихановська, Марія Колеснікова та Вероніка Цепкало - за “боротьбу за чесні вибори та натхнення мирного спротиву”.

Серед інших осіб та організацій, яких номінували на премію цього року - колишній президент США Дональд Трамп, Всесвітня організація охорони здоров’я, НАТО, та Міжнародний рух скаутів.

Очікується, що переможця Нобелівської премії миру-2021 комітет оголосить у жовтні цього року.

Дивіться також: Нова роль Джилл Байден та посада першої леді в історії США.

Нова роль Джилл Байден та посада першої леді в історії США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG