Спеціальні потреби

Путін затвердив склад нового уряду РФ


Президент РФ Володимир Путін підписав указ про структуру нового уряду. «Уряд оновиться на три чверті», – прокоментував на сьогоднішній зустрічі з Путіним прем'єр РФ Дмитро Медведєв. Багато хто з новопризначених міністрів входять в уряд вперше. Раніше в травні Медведєв висловив бажання «омолодити» склад уряду.

Першим заступником голови уряду Російської Федерації залишився Ігор Шувалов. Віце-прем'єрами призначені Аркадій Дворкович, Владислав Сурков, Дмитро Козак, Дмитро Рогозін, Ольга Голодець та Олександр Хлопонін.

Зберегли свої посади глава МЗС РФ Сергій Лавров, міністр оборони Анатолій Сердюков, міністр фінансів Антон Силуанов, а також міністр юстиції Олександр Коновалов і міністр промисловості і торгівлі Денис Мантуров. Змінився голова Міністерства внутрішніх справ – відтепер його очолить Володимир Колокольцев.

Володимир Мединський призначений міністром культури. Олександр Новак став главою Міненорго РФ. Міністром у зв'язках з відкритим урядом Медведєва призначено Михайла Абизова. Мінекономрозвитку очолив Андрій Бєлоусов, а Міністерство освіти і науки – Дмитро Ліванов. Ще нові обличчя: міністром природи та екології призначений Сергій Донський, міністром з розвитку Далекого Сходу – Віктор Ішаєв. Міністром з надзвичайних ситуацій замість Сергія Шойгу став Володимир Пучков.

Думки «за»

Дмитро Поліканов, віце-президент Центру політичних досліджень Росії, вважає, що новий склад уряду зможе виконати завдання, поставлені керівництвом країни:

«Уряд оновився досить серйозно – прийшли нові люди, які вже добре себе проявили на інших посадах. Мені здається, що вийшла досить цілісна команда. Варто зазначити, що не забуто про відкритий уряд: з'явилася нова посада (міністр у зв'язках з відкритим урядом – прим. авт), що означає, що ідея не буде похована».

У більш детальному коментарі Поліканов зазначив, що не очікував перезатвердження Анатолія Сердюкова на посту міністра оборони:

«Це означає, що справи в армії ще не закінчені». Неочікованим був також прихід Володимира Колокольцева на пост глави МВС:

«Колокольцев належить до нового покоління поліцейських, він відкритий для спілкування і для преси. Це цікаво».

Думки «проти»

Не всі сприйняли склад нового уряду з ентузіазмом. Так, відомий політичний аналітик Олександр Кинєв написав у себе в соціальних мережах, що «не хоче навіть коментувати новий склад уряду».

Павло Кудюкін, директор Центру проблем державного управління Вищої школи економіки, у своєму попередньому коментарі сказав Голосу Америки, що порядок формування уряду залишається в Росії процесом не політичним, а суто бюрократичним. «Це абсолютно бюрократична апаратна система, звідси так багато колишніх заступників, які стають міністрами».

Кудюкін особливо відзначив нову посаду міністра з розвитку Далекого Сходу:

«З радянських часів не було спеціальних міністерств за регіонами. Цікаво, де буде розташовуватися міністерство: у Москві, чи у Владивостоці? Якщо його перенесуть у Владивосток, це взагалі буде перший випадок у нашій історії».

Кудюкін теж прокоментував появу спеціальної посади зі зв'язків з відкритим урядом:

«Вся ця історія з відкритим урядом, з моєї точки зору, носить відверто фарсовий характер. Тим більше поєднання «відкритий уряд» – і зовсім закритий процес формування кабінету».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG