Спеціальні потреби

Чого Україні чекати від президентства Путіна


Російські лідери кинуть всі сили на те, щоб створити «російський світ», а Україна у цьому сценарії розглядається, як одна з його складових, сказала Голосу Америки директор Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська.

«Росія буде мати жорсткішу поведінку стосовно України для отримання того результату, який вона хоче. Найяскравіший приклад цього, коли Рогозін (представник Росії при НАТО у Брюсселі – авт. ) по завершенню свого п’ятирічного терміну на питання про головне досягнення сказав: «Україна і досі не в НАТО», - сказала Нанівська.

Економічні стосунки

Складність економічних стосунків між двома країнами проявляються у торгових війнах, останнім прикладом яких була «сирна війна». Росія також зацікавлена у підписанні з Україною митного союзу, або того, що політологи називають «Харків-два», коли керівництво країни підпише угоди, які будуть компенсувати відсутність митного союзу.

Туманність двосторонніх відносин посилюється через те, що країни торгуються про різні речі, а переговори направлені скоріше на вирішення окремих наслідків, а не проблем загалом, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

«Кризова статистика російсько-українських відносин характеризується неспівпадінням порядків денних. Адже, в той час, як російська сторона очікує від України вступу в митний союз, українське керівництво бажає перегляду газових домовленостей», - сказав Карасьов.

Політичні відносини

З економічних, натягнутість стосунків поширюється на весь спектр політичних відносин між двома країнами. Її посилюють не зовсім приязні особисті стосунки між президентами Путіним та Януковичем. В інтерв’ю Голосу Америки керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко висловив думку про те, що Путіна дратує намагання Януковича наслідувати російський жорсткий «ФСБшний» стиль управління країною.

«Проблема в тому, що в Росії немає ідеології, тому через ЗМІ, вони розгорнуть кампанію формування образу ворога з України. Для Кремльовської пропагандистської машини – це не може бути Китай чи Прибалтика – це вже було, не може бути Німеччина, тому стане Україна. Все негативне, що відбувається в країні – це бензин для російських ЗМІ», - сказав Небоженко.

Нанівська також відмічає, що російські медіа програми стали більш жорстко формувати потрібні думки та виробляти відповідне ставлення серед населення. «ЗМІ мобілізують громадян Росії на розуміння того, що Росія мусить бути великою імперією, і там про жодні демократії не йде мова».

Інструментом дипломатичного впливу могла б стати більш ефективна робота МЗС, проте, як відмічають експерти, ефективність роботи цього органу – дуже низька. Це видно на прикладі зі справою ув’язнення Юлії Тимошенко, коли представники відомства вже протягом тривалого часу не можуть представити країнам заходу зрозумілої інтерпретації того, що відбувається в країні.

Експерти вказують на те, що з приближенням України до Північно-Атлантичного альянсу кожного разу щось ставало на заваді та докорінно псувало імідж країни. Так, наприклад, напередодні саміту у Празі в Україні розгорівся скандал з кольчугами, а раніше – інший скандал з плівками Мельниченка, цього ж разу реакція заходу на ув’язнення опозиційних політиків може стати приводом розірвати парафовану угоду про членство.

Загострення негативної уваги навколо України стає викликом для президента в питанні налагодження міжнародних відносин. Хоча вже більше 10-ти президентів відмовилися від участі в Ялтинському саміті, Янукович зустріне голів країн СНД підчас зустрічі 15 травня в Москві. Експерти наголошують на тому, що успіх переговорів у російській столиці зміцнить позиції України у протистоянні економічному та ідеологічному тиску Росії.

«На місті Януковича я б не займався зараз запливами в Криму, а думав про те, як би компенсувати провал кримського саміту успіхом на зустрічі в Москві», - сказав Небоженко.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG