Спеціальні потреби

NDI: Непрозора реформа виборчого закону віддаляє Україну від чесних виборів


NDI: Непрозора реформа виборчого закону віддаляє Україну від чесних виборів
NDI: Непрозора реформа виборчого закону віддаляє Україну від чесних виборів

Впливова американська організація Національний демократичний інститут готова роз’яснити українським посадовцям причини виходу із робочої групи, яка працювала над новим виборчим законодавством. Директор НДІ в Україні Кристіна Вілфор продовжує наполягати, що всупереч заяві міністра юстиції Олександра Лавриновича, новий виборчий закон розробляється в непрозорій атмосфері:

«Хоча ця група й назвалася «робочою», я б сказала, що майже ніякої роботи вона не робила. Протягом коротких зустрічей, які тривали годину-півтори, виступали люди, які висловлювалися на різні теми. Ніякого діалогу, ніякого написання проекту закону. Ніхто в цій групі не розумів, як висловлені рекомендації будуть враховані. Крім того, ми не бачили бажання долучити до цього процесу інших політичних гравців та громадські організації», – повідомила в інтерв’ю Голосу Америки директор НДІ В Україні Кристіна Вілфор.

Попри це, каже вона, минулого тижня учасникам групи повідомили, що незабаром представлять проект закону. Мовляв, в організації виникло враження, що насправді правила, за якими проводитимуть в країні наступні парламентські вибори, пишуть в президентській адміністрації.

Вілфор вважає, що розроблений в такий спосіб закон не викличе довіри громадськості і ставить під сумнів демократичність наступних виборів до Верховної ради. Водночас НДІ називає умови, за яких готовий повернутися до робочої групи.

«По-перше треба прояснити, як буде писатися проект закону, хто це буде робити, як враховуватимуть рекомендації учасників групи. Хто і коли отримає його текст? Чи матимуть змогу учасники групи і політичні партії працювати над проектом», – наголошує Вілфор.

Оприлюденне наприкіцні минулого тижня рішення Національного демократичного інстититуту залишити робочу групу викликало здивування її керівника міністра юстиції Олександра Лавриновича. Він назвав позицію керівництва американської організації незрозумілою, а роботу робочої гупи прозорою і відкритою. Мовляв, на засіданні президент Янукович підтримав значну кількість пропозицій, внесених народними депутатами, зокрема й від опозиції, представниками громадських організацій, наукових установ і ОБСЄ. За словами міністра, первинний текст документа пишуть нормопроектувальники, надалі до нього вноситимуть правки і пропозиції всі зацікавлені. Міністр закликав керівництво НДІ переглянути своє рішення.

XS
SM
MD
LG