Спеціальні потреби

КНДР наповнює ракету пальним перед запланованим запуском


Північна Корея розпочала наповнювати пальним ракету дальнього радіусу дії, яку готується запустити найближчими днями. Про це повідомили високопосадовці країни під час прес-конференції у середу. Мета запуску 32-метрової ракети – вивести супутник на земну орбіту. Це буде третя спроба КНДР випробувати свою балістичну ракету. Світова спільнота та США занепокоєні таким наміром.

«Ми бачимо цей запуск як дуже провокативний крок. І зробивши його, Північна Корея порушить свої міжнародні зобов’язання», – заявив прес-секретар Білого дому» – Джей Керні.

Речниця Держдератменту Вікторія Нуленд заявила, що США припускають, що Пхеньян також готує третє підземне ядерне випробування.

Хоча запланована траєкторія ракети не пролягає через повітряний простір Японії, японські війська перебувають у повній бойовій готовності. Японія пообіцяла знешкодити будь-яку частину ракети, що пролітатиме повз її кордони.

«Японський уряд дотримується позиції, що будь-який запуск ракети є порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН», – заявив секретар Камінету міністрів Осаму Фуджімура.

Втім, керівник запуску ракети Чан Мйон Джін стверджує, що міжнародні заборони не поширюються на дослідження космосу:

«Договір чітко вказує, що кожна країна має право розвивати космічні технології та досліджувати космос у мирних цілях».

Експерт з питань КНДР Брюс Клінґер не погоджується: «Після того, як Північна Корея запустила аналогічні ракети чи супутники, Рада Безпеки ООН прийняла ряд резолюцій, які забороняють їй запускати будь-що з використанням балістичних ракет – чи це супутник, чи записуючий пристрій – різниці немає».

Клінґер каже, що мета запуску ракети – покращити імідж нового лідера КНДР – Кім чен Ина, та зміцнити позиції країни на міжнародних переговорах щодо її ядерної програми:

«Північна Корея вважає, якщо вона посилить напруження, то інші країни запропонують їй певні поступки в обмін на зниження цього напруження».

Занепокоєння гостро відчувається і у Південній Кореї. Її чиновники кажуть, що запуск ракети становить загрозу для миру і стабільності не лише на Корейському півострові, але й в Азії загалом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG