Спеціальні потреби

Японія готується збити північнокорейську ракету і не виключає можливості війни


Японія оголосила стан підвищеної бойової готовності. Такого занепокоєння в країні не відчувалося мабуть з часу другої світової війни. Системи перехоплення ракет встановленні на кораблях у морі, на далеких островах і навіть у центрі Токіо. Американські сили, дислоковані в Японії, також напоготові.

Місцеві жителі враженні масштабом приготування і зізнаються, що це їх непокоїть: «Я не можу повірити яку велику проблему роздули з цього запуску»

Це зовсім не надмірна реакція, переконує речник японського прем‘єр-міністра Норіюкі Шіката:

«Можливість запуску Північною Корею балістичної ракети є прямою загрозою для безпеки Японії. І цілком природно для нас готуватися до цього у тісній співпраці з союзниками, особливо з американськими військовими».

Японія та Південна Корея готуються перехопити Північнокорейську ракету, якщо вона зійде з визначеного курсу і увійде у їхній повітряний простір. У відповідь, Пхеньян пригрозив військовим ударом по тому, хто спробує завадити польоту ракети. Про це, зокрема, оголосив диктор північнокорейського телебачення:

«Якщо хтось зіб‘є наш супутник чи спробує підібрати фрагменти ракети – ми відповімо негайним, безжальним військовим ударом»

Якщо ракета відхилиться в сторону Японії – Токіо збирається активізувати систему повідомлення громадськості про небезпеку. Речник японського уряду закликає усіх зберігати спокій, але запевняє, що його країна готова до будь-якого розвитку подій. Депутат японського парламенту Ічідо Айсава, який представляє опозицію і очолює комітет з закордонних справ не виключає і збройного вирішення цієї справи:

«Якщо Японія стане мішенню для ракетної атаки, ми сприйматимемо це як акт агресії. У нас не буде іншого вибору, аніж ударити у відповідь і розпочати війну. Але ми мусимо зберігати спокій і приймати правильні рішення»

Якщо Північна Корея таки запустить ракету, японська влада має намір звернутися до ООН з вимогою запровадити додаткові санкції проти цієї країни і її нового лідера Кім Чен Ина.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG