Спеціальні потреби

ВООЗ закликає до боротьби із супербактеріями MRSA


У лікарнях та інших установах охорони здоров’я поширюються бактерії, дедалі стійкіші до антибіотиків. У Сполучених Штатах зафіксовано понад мільйон випадків зараження стійкими до антибіотиків бактеріями, внаслідок чого в лікарнях щороку помирає понад 100 тисяч людей. Одна з найбільш поширених цих супербактерій - стійкий до антибіотиків золотистий стафілокок, відомий скороченою назвою MRSA. Недавно Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що країни повинні вдатись до інтенсивних заходів, аби запобігти поширенню таких стійких бактерій. Проте, хоч MRSA поширюється в лікарнях більшості країн світу, в американських госпіталях кількість випадків зараження нею падає.

Миття рук в умовах лікарні може бути питанням життя або смерті. Доктор Александер Кален із Центру контролю і профілактики захворювань говорить:

«У лікарнях по всій країні здійснюються інтенсивні заходи, аби зменшити наслідки від цих інфекцій. На мій погляд, результати підбадьорюючі і вказують, що заходи мають вплив».

Доктор Александер Кален проаналізував дані з лікарень у 9 містах США. До цих лікарень приходили мільйонів осіб - працівники системи охорони здоров’я та пацієнти, – які могли передати стійкий до антибіотиків золотистий стафілокок, або самі заразитися ним.

Згідно з дослідженнями, темпи зараження стафілококом різко збільшилися у період з 1974 року по 2004. Однак, з 2005 по 2008 вони значно впали.

Доктор Александер Кален з Центру контролю і профілактики захворювань говорить:

«Протягом цього чотирирічного періоду приблизно на 28 відсотків зменшилась кількість серйозних інфекцій золотистого стафілококу у лікарнях. І на 17 відсотків зменшилась кількість випадків зараження поза лікарнею у людей, які мають зв’язок із системою охорони здоров’я».

Доктор Александер Кален говорить, що золотистий стафілокок поширюється через кровоносну систему та кість пацієнта і може становити загрозу життю.

«Різниця між бактерією стафілокока та іншими полягає у тому, що вона стійка до деяких антибіотиків, якими ми лікуємо ці інфекції».

Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров’я закликала країни світу боротися із поширенням стійких до антибіотиків бактерій, застосовуючи раціональний підхід до застосування антибіотиків і забороняючи продаж антибіотиків без рецепту.



  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG