Спеціальні потреби

Лідери ЄС погодились збільшити фінансову підтримку України, попри застереження двох країн


Між сесіями саміту ЄС у Брюсселі
Між сесіями саміту ЄС у Брюсселі

Більшість лідерів ЄС на саміті у Брюсселі в п’ятницю підтримали збільшення фінансової допомоги Україні, попри застереження представників Угорщини та Словаччини.

Раніше Єврокомісія, виконавчий орган ЄС, запропонувала виділити Україні майже 53 мільярди доларів (50 млрд євро) впродовж наступних чотирьох років, з 2024 по 2027 рік. Узгодити деталі цього плану блок із 27 країн має до грудня під час перегляду бюджету ЄС.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на саміті висловив упевненість, що Європейський Союз зможе ухвалити необхідні рішення для забезпечення стабільності в Україні, попри розбіжності в цьому питанні з деякими членами ЄС.

“У мене таке враження, що ми вирішимо, що саме є необхідним для фінансової стабільності України. Не думаю, що деякі дуже відмінні конкретні оцінки на це вплинуть”, - заявив Шольц.

Як повідомляв Голос Америки, застереження щодо збільшення допомоги Україні висловили Угорщина та Словаччина. А прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в ефірі угорського державного радіо заявив, що не бачить причин для того, аби Будапешт надсилав гроші своїх платників податків на підтримку України.

"Чи зможе Європа [заплатити], я не знаю, але я переконаний, що Угорщина і не може, і не бажає це робити, тому що я не бачу причин, щоб ми мали направляти гроші платників податків на підтримку України", - зазначив очільник угорського уряду Віктор Орбан.

Прем'єр-міністр Болгарії повідомив, що Угорщина та Словаччина, хоча й висловлювали застереження, але не відкинули пропозицію ЄС.

"Я можу сказати, що вони обидві [Угорщина та Словаччина] не відкинули можливість надання допомоги Україні, навіть на далеку перспективу", - сказав прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков.

Олаф Шольц запевнив у послідовній підтримці України з боку ЄС, незважаючи на потреби, що виникли через ситуацію в Ізраїлі, про що він раніше повідомив президенту України Володимиру Зеленському.

“Під час мого останнього контакту з ним ми говорили телефоном, я запевнив, що наша підтримка України не зменшиться і не вплине на те, що ми зараз маємо цю нову гірку проблему, створену “жахливим, жорстоким нападом ХАМАСу на Ізраїль і багатьох тамтешніх громадян”, - сказав глава німецького уряду Олаф Шольц.

Прибутки з активів РФ - на відбудову України

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час саміту повідомила, що виконавчий орган ЄС працює над пропозицією, щоб допомогти Україні зараз та під час післявоєнної відбудови, виділивши частину прибутків, отриманих від заморожених російських державних активів.

За її словами, нині вартість заморожених російських активів становить 211 мільярдів євро. У березні 2022 року ЄС заморозив суверенні активи РФ після повномасштабного вторгнення в Україну. Фон дер Ляєн наголосила, що Росія має заплатити за відновлення зруйнованої української інфраструктури.

Фон дер Ляєн повідомила, що раніше цього місяця під час щорічних зустрічей з МВФ та Світовим банком міністри фінансів досягли прогресу щодо деяких основних принципів в цьому питанні. “Тож наступним кроком буде фактична пропозиція”, — сказала фон дер Ляєн, додавши, що початкова увага буде зосереджена на надприбутках.

“Ми представимо пропозицію, щоб знайти спосіб використання надходжень від тих активів, які зараз приносять користь обмеженій кількості фінансових установ у Євросоюзі”, — додала президентка Європейської комісії. Вона не уточнила, коли саме надійде ця пропозиція.

У червні цього року Бельгія заявляла, що надприбутки від заморожених російських активів можуть забезпечити 3 мільярди євро на рік для відновлення України. Велика частина цих активів знаходиться в Бельгії.

США та Британії підтримують ідею ЄС із використання процентних доходів від активів РФ на відновлення України, хоча щоб заарештувати ці кошти, Євросоюз має вирішити юридичні складнощі, щоб легалізувати процес.

Деталі нового пакету допомоги ЗСУ від Пентагону на $150 млн. ЧАС-ТАЙМ
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG