Спеціальні потреби

Керівники Угорщини і Словаччини кидають виклик згуртованості ЄС щодо України


Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан (ліворуч) спілкується зі словацьким прем’єр-міністром Робертом Фіцо під час нарад ЄС у Брюсселі 26 жовтня 2023 р.
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан (ліворуч) спілкується зі словацьким прем’єр-міністром Робертом Фіцо під час нарад ЄС у Брюсселі 26 жовтня 2023 р.

Попри заклики до єдності Європейського Союзу у питаннях міжнародної політики і зокрема у справі допомоги Україні в обороні від російської агресії прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та нещодавно призначений прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо відверто наголосили на своїх поглядах, які суперечать тому, що проголошує ЄС та більшість європейських країн.

Ми не повинні бути заручниками пана Орбана.
Ксав’є Бетель

Під час зустрічі керівників 27-ми країн Євросоюзу в Брюсселі 26-27 жовтня пролунали застереження, що Угорщина фактично підриває позицію цілого ЄС.

Президент Європейської ради Шарль Мішель на початку дводенного саміту підкреслив важливість того, щоб «знову показати, що Європейський Союз згуртований у відстоюванні наших принципів, у захисті наших цінностей».

«Також ключовим для нас є дуже чітко показати, що ми будемо підтримувати Україну так довго, як це буде потрібно», - наголосив Шаль Мішель перед засіданням, а після першого дня нарад сказав: «Ми побачили, що багато керівників дуже чіткі щодо важливості підтримки України».

Але угорський прем’єр-міністр заявив журналістам у Брюсселі, що у нього окрема думка і назвав «провальною» європейську підтримку України і санкції щодо Росії.

У відповідь на критику його зустрічей з російським президентом Владіміром Путіним Віктор Орбан сказав, що, співпрацюючи з Москвою, він дотримується «стратегії» підтримки «ліній зв’язку з росіянами» для, як він висловився, збереження «шансу миру».

Подібно до Орбана висловлюється і нещодавно призначений словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо, який перед нарадами у Брюсселі заявив, що підтримуватиме «нуль військової допомоги Україні» від Словаччини.

«Я не голосуватиму за жодні санкції стосовно Росії, якщо на столі не буде аналізу впливу на Словаччину. Якщо будуть такі санкції, що шкодитимуть нам, як це було з більшістю санкцій в минулому, тоді я не бачу причини підтримувати їх», - сказав Фіцо словацьким журналістам в Братиславі.

Але на цьому саміті в Брюсселі найчастіше згадували угорського прем'єр-міністра Орбана і зокрема критикували його намагання блокувати вже розроблені програми європейської допомоги Україні.

«Ми не повинні бути заручниками пана Орбана і я переконаний, що ми знайдемо позитивне вирішення», - сказав люксембурзький прем’єр-міністр Ксав'є Бетель 27 жовтня.

Угорському прем’єр-міністру закидають, що відмовляючись голосувати за виділення допомоги Україні, він намагається тиснути на керівників ЄС, які заблокували фінансування Угорщини за те, що уряд Орбана підриває принципи верховенства закону і демократії, намагаючись підпорядкувати суди, засоби масової інформації тощо.

Прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар наголосив, що його країна, як і більшість європейських держав наголошують на праві України захищатися від російської агресії і на потребі допомоги українцям.

«Це далеко не бездоганна країна. Були і є питання й проблеми стосовно, наприклад, корупції. Але це агресивна війна. Росія вчинила неспровоковане вторгнення. Вона намагається захопити всі частини тієї країни. Якщо ми не зупинимо Путіна в Україні, то він на тому не зупиниться. Отже, це загроза для всіх нас і Ірландія буде надалі підтримувати Україну аж до перемоги», - сказав ірландський прем’єр-міністр.

Український президент Володимир Зеленський, який звертався до учасників наради у Брюсселі 26 жовтня з допомогою відеозв’язку підкреслив, що російська війна в Україні спрямована поти цілої Європи.

«Маємо пам’ятати, що Росія зараз воює не за те, щоб залишитись у нашому Маріуполі чи Криму, а заради того, щоб могти прийти в Тарту чи Гданськ, якщо в Кремлі цього захочуть. Багато хто з вас застав таке минуле. Росія прагне змінити кордони України не лише для того, щоб заволодіти тією чи іншою нашою областю, а щоб змінювати будь-які кордони, які їм не подобаються», - сказав Зеленський.

Австралія підтримує Україну з початку війни, – український посол. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:24 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG