Спеціальні потреби

Орбан критикує Брюссель, прирівнюючи ЄС до СРСР


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан промовляв на вшануваннях пам’яті про угорське повстання 1956 року, яке було придушене радянськими військами і прирівняв ЄС до СРСР. 23 жовтня 2023 р.
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан промовляв на вшануваннях пам’яті про угорське повстання 1956 року, яке було придушене радянськими військами і прирівняв ЄС до СРСР. 23 жовтня 2023 р.

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан вдається до гострих заяв проти Європейського Союзу в той час, як ЄС називає дії його уряду несумісними з європейськими принципами, а також на тлі застережень від США та інших західних партнерів щодо співпраці Угорщини з Росією і Китаєм.

Під словом свобода ми розуміємо різні речі.
Віктор Орбан

На церемоніях 23 жовтня під час вшанування пам’яті про придушене радянськими військами 1956 року угорське повстання проти комуністичної влади Орбан заявив, що ЄС схожий на СРСР.

Віктор Орбан у промові у місті Веспрем також критикував свободу й демократію західного зразка і наголошував на першочерговості угорської національної і релігійній тотожності.

«Ми прагнули свободи. Ми вільні. А Європа об’єднана в ім’я свободи. Але нам треба бачити те, що під словом свобода ми розуміємо різні речі і по різному уявляємо собі вільний світ», - сказав угорський прем’єр-міністр.

Угорщина член НАТО з 1999 року і член ЄС з 2004 року, але Віктор Орбан на відміну від союзників гостро критикує ключові напрямки діяльності НАТО, наприклад допомогу Україні і заявляє про незгоду з діями Європейського Союзу, зокрема виступає проти санкцій щодо Росії.

На відміну від союзників в НАТО і ЄС уряд Угорщини відмовився допомагати Україні оборонятися від російської агресії, і з Будапешта лунають наполягання, щоб українці виконували вимоги Москви.

ЄС заморозив виділення кількамільярдних фондів Угорщині, вимагаючи, щоб уряд Орбана гарантував незалежність судів, свободу преси і неурядових організацій та освітніх установ.

Натякаючи на критику з Брюсселя, Орбан заявив 23 жовтня, що «Москва - то була трагедія, а Брюссель є лише погано втіленою пародією».

Віктор Орбан зазнав осуду від США та європейських партнерів за прагнення до співпраці з Росією, яка називає ворогом НАТО і загалом Захід, а також з Китаєм.

Американський посол в Будапешті Девід Прессман зауважив, що Орбан, поїхавши нещодавно на зустріч у Пекін, дружньо потискав руку Владіміру Путіну.

«Угорський лідер вирішив стояти поруч з особою, війська якої відповідальні за злочини проти людства в Україні і бути окремо від наших союзників. В той час як Росія завдає ударів по українських цивільних, Угорщина шукає бізнес-оборудок», - написав Девід Прессман в мережі X 17 жовтня.

Євроскептицизм

Агенція Reuters, звертаючи увагу на різкі заяви Віктора Орбана щодо Брюсселя, вважає, що це свідчить про те, під якими гаслами його партія вестиме кампанію виборів до Європейського парламенту, які мають відбутися у червні 2024 року.

Угорський журналіст і коментатор Сабольч Пані з центру розслідувань Direct36 зауважує, що «Орбан прирівнює Брюссель і Європейський Союз до Москви вже впродовж років і в цьому нема нічого нового».

«Нове в теперішньому становищі є те, що ЄС затримує виділення угорському уряду європейських фінансових субсидій, критикуючи Угорщину за порушення принципів верховенства закону. І з огляду на це досить цікаво, що Орбан порівнює дії ЄС спрямовані на захист демократії і верховенства закону з тим, як країну колись пригнічував Радянський Союз», - сказав Сабольч Пані для Голосу Америки.

На його думку, гострі заяви Орбана є ознакою намагань змусити посадовців у ЄС виділити фонди для Угорщини натяками, що Будапешт може вдатися до ще більш євроскептичного курсу.

Сабольч Пані вважає, що Угорщина дуже залежить від фінансування з фондів ЄС і припускає, що Орбан вдається до блефування з метою тиску на Брюссель.

Віктор Орбан та його соратники відкидають звинувачення, що хочуть виходу Угорщини з Європейського Союзу.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG