Спеціальні потреби

День праці у США – аналіз стану економіки


Шостого вересня у Сполучених Штатах відзначають День праці. Цьогорічне свято припало у невизначений і складний період для американських робітників, позначений зокрема високим рівнем безробіття. Торговельна палата США твердить, що економічна політика адміністрації Барака Обами ставить перешкоди створенню місць праці в країні. Натомість профспілки кажуть, що саме жадоба корпорацій і брак належного контролю з боку регулятивних структур шкодять зростанню економіки.

Для багатьох американців День праці знаменує традиційне закінчення літнього сезону і це нагода добре відпочити перед початком нового напруженого робочого року. Одначе, беручи до уваги, що економіка країни далі квола, а кількість безробітних зростає – згідно з офіційними даними, у серпні майже 15 мільйонів американців перебували без роботи, – для багатьох День праці є закликом до дії.

Ричард Трамка, який очолює найбільше профспілкове об’єднання у США – Американську федерацію профспілок, каже:

«Ми або побудуємо фундаментально іншу економіку, яка цінує наполегливу працю і міцний середній клас, або ми повернемося назад до економіки, яка віддає перевагу інтересам корпорацій замість людей».

За менше ніж два місяці до виборів до Конгресу Американська федерація праці-Конгрес виробничих профспілок мобілізує своїх членів підтримати демократів і протидіяти консервативним силам, які вимагають обмеження урядом своїх впливів на життя американців.

Мартин Реґалія – є економістом Торговельної палати США, яка об’єднує американський бізнес. Він каже, що заплановані підвищення податків найбагатшим американцям пошкодять створенню нових місць праці:

«Обкладати податками двигун створення місць праці, двигун економічного зросту, людей, які витрачають гроші - така політика за теперішніх обставин позбавлена сенсу».

Торговельна палата критикує, як її називають економісти, «лавину» нових законів і державних регулювань для підприємств, і твердить, що поточна політика уряду утруднює наймання нових робітників.

Саме на це звертає увагу віце-президент торговельної палати США Ренді Джонсон:

«Бізнес має бути прибутковим, щоби платити робітникам. А з чого платити, якщо прибуток іде на покриття вимог федерального уряду. Повинно бути якесь розуміння нашої ситуації, бо ми всі в цьому разом».

Одначе, профспілковий діяч Лора Джексон має іншу точку зору:

«Що допоможе вилікувати цю країну, так це, щоби справа створення місць праці була в центрі уваги кожного законодавця, кожного політика і кожного власника підприємства».

Американська федерація профспілок зорганізувала в різних частинах країни низку зустрічей з нагоди Дня праці, аби мобілізувати підтримку своїх кандидатів на виборах другого листопада. Тим часом Торговельна палата США заявляє, що далі лобіюватиме проти урядових програм, які – на її погляд – стримують економічний зріст.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG