Спеціальні потреби

Все залежить від того, чи буде Росія поважати право українців на самовизначення - Керрі


Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі, який перебуває з дводенним візитом в Мексиці, виступив на спільній прес-конференції з главою зовнішньополітичного відомства цієї країни.

У своєму виступі глава Держдепартаменту торкнувся, зокрема, ситуації навколо України. За його словами, підписання Росією угоди щодо постачання газу Китаю не вплине на «те, що має відбуватися в Україні, де люди, я сподіваюся, отримають можливість провести вибори».

Як підкреслив держсекретар, все залежить від того, чи буде Росія поважати право українців самим визначати своє майбутнє. «Ми вітаємо, - зазначив Керрі, - заяву Путіна, з якою він виступив два дні тому. Він розпорядився відвести війська від прикордонних з Україною областей і повернути їх в місця постійної дислокації.

Якщо це відбудеться, - а ми уважно спостерігаємо за ситуацією, - це надзвичайно конструктивний крок. Позитивний крок. І ми сподіваємося на те, що процес досягнення домовленостей з сепаратистами триватиме, і президент Путін також зробив заяви щодо цього. Отож, це можливо, завдяки спільним зусиллям всіх причетних сторін, зокрема, європейців, які зовсім недавно приєдналися до деяких зусиль, спрямованих на стимулювання діалогу, співпрацюючи з ООН, нами і з іншими сторонами.

Завдяки зусиллям київської влади, тимчасового уряду України і недавнім зусиллям деяких лідерів, зокрема, на Сході країни, які проявили сміливість і встали на захист законності і правопорядку та включилися в процес, в результаті якого буде припинений цей конфлікт.

Тому я сподіваюся, що зараз настав момент - не для того, щоб одна сторона спробувала перехитрити іншу, а конструктивний момент, коли народ України зможе отримати можливість визначити своє майбутнє, і всі ми намагаємося знайти шляхи подальшої деескалації цієї кризи. Це наша мета, і на це спрямовані наші зусилля», - заявив державний секретар США Джон Керрі.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG