Спеціальні потреби

США не визнають референдумів у Східній Україні


Адміністрація Обами засудила як незаконні референдуми про автономію і незалежність деяких областей Східної України, які проросійські сепаратисти хочуть провести 11 травня.

Держсекретар США Джон Керрі заявив у вівторок, що референдум 11 травня є «фіктивним» і не буде визнаний Заходом.

Раніше Москва підтримала референдум про незалежність українського Криму, який призвів до його анексії Росією.

Лідери антиурядового руху заявляють про наміри провести референдуми про автономію в Донецькій і Луганській областях, хоча будь-якої підготовки до проведення голосування поки не видно.

«Ми категорично відкидаємо цю незаконну спробу подальшого поділу України, – сказав Керрі. – Вона створить нові проблеми в роботі з деескалації ситуації, що склалася».

«Фактично, тут знову розігрується кримський сценарій, і жодна цивілізована країна не визнає результатів цього фіктивного заходу», – додав він.

Хоча Росія отримала фактичний контроль над Кримом, лише деякі країни визнали анексію півострова. У зв’язку з анексією США і ЄС ввели санкції проти Росії, а Москва продовжує дестабілізацію обстановки на переважно російськомовному сході України.

Натякаючи на відмову Заходу визнати Крим частиною Росії, представниця Держдепартаменту Джен Сакі, коли їй поставили питання про можливий візит у регіон президента Росії Володимира Путіна, заявила: «Сподіваюся, йому сподобається візит до України».

Американська влада закликала громадян України висловити свою думку про майбутню систему державного управління на загальних виборах 25 травня.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG