Спеціальні потреби

Впали об’єми торгівлі між США та Японією


Впали об’єми торгівлі між США та Японією
Впали об’єми торгівлі між США та Японією

Японія є четвертим за обсягами торговельним партнером США. Втім після землетрусу та цунамі у березні - товарооборот між країнами суттєво знизився. Це особливо помітно у американських портах на західному побережжі США, куди як правило доставляють продукцію з Японії.

Кожного дня, у порти Лос-Анджелеса та Лонґ Біч прибувають судна з Азії. Розміщені поряд, ці порти є найбільш завантаженими на західному узбережжі США. Японія є другим найбільшим торговельним партнером обох портів.

«Японія насправді допомогла побудувати міжнародну торгівлю 20-30 років і частково завдяки Японії ми змогли розбудувати порт у Лос-Анджелесі», – каже речник порту у Лос-Анджелесі Філіп Санфілд.

За словами Санфілда, Японія відповідальна за 15 відсотків загального об’єму товарів, що проходить через цей порт. Найбільшу частину складають японський імпорт авто та запчастин. Саме сюди прибувають авто марки Ніссан і Тойоти.

«Я чув, що Тойота почала сповільняти свій експорт сюди і можливо у майбутньому навіть зменшить об’єми поставок. Від часу землетрусу багато заводів Тойоти закрились, вони відновили свою роботу, втім не на повну потужність», – каже представник порту міста Лонґ Біч Арт Вонґ.

Об’єми експорту до Японії із США також зменшились.

«Стихія спричинила перебої з поставками для обох сторін. Для тих, хто займається сільськогосподарськими товарами, замороженими продуктами зараз нелегкі часи», – занепокоєний бізнесмен Джо Лобью
.

Джо експортує свої помаранчі в Японію вже понад тридцять років. Як правило, туди він відправляє сорок відсотків загального експорту. З часу землетрусу ця цифра впала до 10-15 відсотків.
У перший тиждень після стихії, багато замовлень було анульовано. А потім сталася аварійна ситуація на АЕС Фукусіма.

«Деякі човни відразу змінили свій курс та направились до інших японських портів, інші ж взагалі намагались оминути Японію», – пригадує Джо.

Коли замовники все ж таки отримали свій товар, вже на місті виникли проблеми з транспортуванням та через збої електропостачання – із замороженням.
Представники портів у США сподівається підвищити об’єми експорту в Японію за рахунок деревини та обладнання, необхідного для відбудову інфраструктури Японії.

«Ще важко сказати, чи наприкінці року ми опинимось у мінусі з точки зору об’ємів торгівлі. Можливо, все ще відновиться і наприкінці року ми побачимо стрибок», – говорить Арт Вонґ.

Тим часом , офіційні особи кажуть, що остаточно визначити об’єми шкоди, яку спричинила стихія торгівлі між країнами, вони зможуть лише за кілька місяців. Сьогодні ж вони сподіваються, що Японія зможе вийти на колишні рівні торгівлі якомога швидше і з найменшими втратами.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG