Спеціальні потреби

Іран і "шістка" світових держав ведуть переговори в Казахстані


Представники шести провідних світових держав і Ірану зустрічаються в Алмати у Казахстані для переговорів щодо спірної ядерної програми Тегерана.

У переговорах беруть участь представники так званої групи «5 +1», до складу якої входять п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН - США, Великобританія, Франція, Росія, Китай, а також Німеччина.

Припускають, що «шестірка» висловить готовність пом’якшити деякі санкції проти Ірану, якщо влада цієї країни погодиться припинити частину робіт зі збагачення урану. Але в цілому спостерігачі не очікують від зустрічі значних проривів.

Іран наполягає, що його ядерна програма має виключно мирні цілі, але багато країн світу стурбовані тим, що вона, фактично, спрямована на створення арсеналу ядерної зброї.

Виступаючи в понеділок у Лондоні, державний секретар США Джон Керрі заявив, що ситуація, в якій Іран володіє ядерною зброєю «в даному регіоні і з урахуванням всього того, що сталося, просто неприйнятна».

Зустріч в Казахстані є першою за вісім місяців спробою сторін зібратися для обговорення іранської програми збагачення урану.

За останні кілька років Рада Безпеки ООН ввела ряд санкцій проти Ірану в намаганнях змусити його відмовитися від цієї програми. Крім того, деякі країни, включно зі США, ввели додаткові власні санкції.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG