Спеціальні потреби

Багато дітей у США народжуються за допомогою кесаревого розтину


Лайка Ахмед нещодавно переїхала до Сполучених Штатів з Великобританії. Вона вагітна другою дитиною і хоче родити природним шляхом. Однак її налякали, що в Америці віддають перевагу кесаревому розтину, що непокоїть цю жінку:

«Моя перша дитина народилася у Великобританії. Тамтешні лікарі не роблять кесарів розтин, хіба що іншого виходу немає і Ваше життя під загрозою».

Її побоювання не безґрунтовні. У 2007-му році кожна третя дитина у США народилася шляхом кесаревого розтину. Це значно більше, ніж в інших промислово розвинутих державах.

Останніми роками пологи за допомогою кесаревого розтину збільшилися і у бідних країнах. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна четверта дитина в Азії з’явилася на світ за допомогою розтину. Представники ВООЗ стурбовані такою тенденцією. Однак деякі лікарі у США переконані, що краще діяти обережно.

Акешерка Мутахар Фаузія, яка працює у штаті Вірджинія, пояснює:

«У цьому суспільстві, де всі можуть позиватися, ви не хочете фатальності».

Втім Мухатар Фаузія вважає, що американські лікарі повинні припинити практику проведення кесаревого розтину без медичної потреби, адже з кожною такою операцією збільшується ризик для здоров’я жінки. Серед можливих ускладнень - небезпека розриву матки і крововтрата.

Часті кесареві розтини викликають також порушення плаценти, через яку живиться плід в утробі матері.

Акушерка Фаузія каже, що торік 86 відсотків її пацієнток народили дітей природним шляхом. Вона не заперечує, що в цьому і її заслуга:

«Якщо стається розрив мембрани, приходиться робити кесарів розтин. Так що я зменшила перевірку в ділянці тазу, адже якщо мембрани цілі, дитина постійно повертається. Правда дуже повільно, інколи приходиться чекати 8-м годин… але у результаті ми маємо нормальні пологи».

У США існують ще й інші причини, чому так багато жінок народжують шляхом кесаревого розтину. Чимало американок вагітніють першою дитиною у віці 30-40 років. Народжувати у такому віці значно небезпечніше і важче.

А от 20-річні вагітні, навпаки, не маючи вікових бар’єрів, просять кесарів розтин, щоби уникнути болю.

Вішна Прія, яка народила першу дитину природним шляхом, каже що сталось тільки тому, що її лікарка виявилася дуже терплячою:

«Вона терпляче чекала, і примовляла - давай пружся. Так що дитина народися природним шляхом».

Правозахисна організація «Міжнародна Амністія» назвала збільшення випадків кесаревого розтину кризою охорони здоров’я матерів і закликала адміністрацію Обами вдатися до негайних дій. Активіст Самір Доссані розповідає:

«Ми закликаємо президента Обаму і Кетлін Сібеліус, міністра охорони здоров’я США, створити комітет охорони здоров’я матерів…щоби у нас не було кесаревих розтинів удвічі більше від того, що рекомендує ВООЗ».

Нещодавно комісія під керівництвом Національних інститутів охорони здоров’я США дійшла висновку про те, що кількість кесаревих розтинів в Америці необхідно зменшити, однак конкретних вказівок з цього приводу оприлюднено не було.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG