Спеціальні потреби

"Газпром" зупинив поставки газу Латвії


Фото для ілюстрації
Фото для ілюстрації

30 липня (Reuters) - Російський виробник газу "Газпром" заявив у суботу, що зупинив поставки газу до Латвії, і звинуватив її в порушенні умов постачання. Це, за словами балтійської країни, матиме незначний вплив на забезпечення країни газом.

Росія вже зупинила поставки газу до Польщі, Болгарії, Фінляндії, Нідерландів і Данії, які відмовилися платити за газ відповідно до розпорядження президента Володимира Путіна про необхідність відкрити рублеві рахунки в російському банку.

Росія також припинила продаж газу Shell Energy Europe у Німеччині.

У суботній заяві "Газпром" не уточнив, які саме умови постачання газу Латвія, член Європейського Союзу та НАТО, що межує з Росією, нібито порушила.

Едій Сайканс, заступник державного секретаря з енергетичної політики Міністерства економіки Латвії, сказав, що крок “Газпрому” матиме незначний ефект, оскільки Латвія вже вирішила заборонити імпорт російського газу з 1 січня 2023 року.

"Ми не бачимо серйозних наслідків від такого кроку", - сказав він.

Оголошення "Газпрому" з'явилося наступного дня після того, як латвійська енергетична компанія Latvijas Gaze заявила, що купує газ у Росії та розраховується в євро, а не в рублях, необхідних для торгівлі з "Газпромом".

Проте представник Latvijas Gaze заявив у п'ятницю, що він не купує газ у "Газпрому". Latvijas Gaze не назвав свого російського постачальника, посилаючись на ділову конфіденційність.

Latvijas Gaze не відповів відразу на запит про коментар у суботу після оголошення "Газпрому".

Країни ЄС погодили у вівторок постанову щодо обмеження споживання газу цієї зими, готуючись до непевності у поставках з Росії.

У березні Путін заявив, що найбільший у світі виробник природного газу вимагатиме від країн, які він вважає «недружніми» щодо дій Москви в Україні, платити за газ, що надходить через трубопроводи, у рублях.

Європейська комісія, яка попередила, що виконання наказу Путіна може порушити санкції ЄС проти Москви, закликала компанії продовжувати платити у валюті, узгодженій у їхніх контрактах із «Газпромом». Більшість таких контрактів укладено в євро або доларах.

XS
SM
MD
LG