Спеціальні потреби

Опозиція вимагає звіту щодо газових переговорів


Опозиція вимагає звіту щодо газових переговорів
Опозиція вимагає звіту щодо газових переговорів

Українська опозиція вимагає від уряду звіту про хід газових переговорів із Російською Федерацією. Парламентська меншість хоче негайно дізнатися, на яких умовах буде постачатися газ до країни наступного року. Лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко назвав неприйнятною практику підкилимних домовленостей і висловив підозру, що предметом торгів з Росією є українська газотранспортна система:

«Ми вимагаємо звіту прем’єр-міністра Азарова щодо газових перемовин з Росією. У вівторок засідання Верховної Ради має початися саме із доповіді чиновників. Відбулося уже декілька раундів перемовин на цю тему різного рівня, але від урядовців українське суспільство чує лише відповіді типу: «Всьо харашо прекрасная Маркіза». Але ми добре пам’ятаємо фінал цієї пісеньки».

Звернення опозиції лунають на фоні заяв урядовців про те, що переговори з «Газпромом» про перегляд ціни на газ підходять до завершення. Нині українські посадовці заявляють, що не планують вирішувати суперечку в суді, хоча раніше говорили про підготовку саме до такого сценарію. Міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Бойко в інтерв'ю виданню «Комерсант-Україна» заявив, що сторони планують владнати суперечку виключно за столом переговорів. Оглядачі кажуть, що предметом торгу з російським керівництвом є як створення консорціуму на базі української ГТС, так і приєднання України до митного союзу.

Тим часом уряду доводиться продовжувати фінансово підтримувати державну нафтогазову монополію, яка, схоже, не здатна розраховуватися за поставки дорогого російського газу власними коштами. Кабмін повідомив, що вчергове вдався до збільшення статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» на 3,5 мільярда гривень.

Урядовці заявляють, що покладають великі надії на нові домовленості з Росією. Мовляв, якщо ціну газу вдасться зменшити, то Кабмін не підвищуватиме ціну на газ для населення і теплоенергетики. Крім того від вирішення газового питання залежить успіх переговорів про відновлення фінансування із Міжнародним валютним фондом. Місія Фонду цього тижня працює в Києві. За результатами візиту МВФ може надати черговий транш багатомільярдного кредиту.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG