Спеціальні потреби

Країни ЄС критикують Київ за справу Тимошенко


Вирок у справі Юлії Тимошенко різкій критиці піддав міністр закордонних справ Франції Ален Жюпе
Вирок у справі Юлії Тимошенко різкій критиці піддав міністр закордонних справ Франції Ален Жюпе

Країни-члени Європейського Союзу продовжують реагувати на засудження до семи років позбавлення волі колишнього керівника українського уряду Юлії Тимошенко. Критичну заяву щодо справи зробило керівництво Франції. Вустами керівника зовнішньполітичного відомства Алена Жюпе країна висловила глибке занепокоєння несправедливим і політично вмовивованим судовим процесом. Урядовець вважає, що судовий процес відбувався в умовах, які не відповідають міжнародним зобов’язанням України. Жюпе закликав українську владу повернутись до повного дотримання норм права, юстиції та зобов’язань перед Радою Європи. Він також заявив, що ситуація вплине на переговорний процес України з ЄС:

«Франція розглядає дотримання принципів правової держави і, особливо, принцип незалежності судової влади в Україні, як ключовий критерій у відносинах цієї країни з Європейським Союзом, зокрема, в перспективі укладення угоди про асоціацію».

Федеральний міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле назвав вирок Тимошенко ударом по засадах правової держави в Україні. Німецький уряд вважає, що вона кидає дуже негативне світло на ситуацію з принципами правової держави в Україні. Це рішення не може залишитися без наслідків для відносин України як з нами, так і з ЄС загалом.

«Тепер ми дуже уважно будемо спостерігати, як у Києві обходитимуться зі справою Тимошенко та справами інших членів колишнього уряду. Від політичного керівництва України ми очікуємо проявів прихильності до демократії та засад правової держави».

На фоні різких критичних заяв урядів впливових країн-членів ЄС з’явилися повідомлення про ймовірне призупинення переговорів про укладення угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, хоч вони вже вийшли на фінішну пряму. Оглядачі не виключають, що будуть скасовані заплановані на наступний тиждень зустрічі президента Віктора Януковича із керівництвом Єврокомісії.

Водночас українська влада дає зрозуміти, що не бачить у справі Тимошенко загрози для подальшого зближення України з Євросоюзом. МЗС оприлюднив заяву, в якій говориться, що ухвалений судом вирок не повинен мати будь-якого негативного впливу на процес укладення угоди про асоціацію з ЄС. Мовляв, будь-які внутрішні справи чи події не повинні шкодити стратегічній перспективі відносин України та Європейського Союзу.

«Оголошений сьогодні вирок це – справа суду. У засудженої та її адвокатів відповідно до українського законодавства є достатньо інструментів оскарження судового рішення та захисту своїх правових позицій через механізм апеляції. Українська влада в межах своїх конституційних повноважень зробить все можливе для забезпечення прозорості цього процесу. Виконавча влада жодною мірою не втручається і не втручатиметься у цей процес», йдеться у заяві.

В МЗС також нагадують європейським колегам про законодавчу ініціативу, яка передбачає скасовування кримінальної відповідальності за порушення, які закидають Тимошенко. У заяві також застерігають європейців від тиску на Київ у цій справі:

«Українська влада готова до співпраці з нашими закордонними партнерами з метою реформування та посилення нашого судочинства, але не може йти на порушення основоположних принципів права і брати на себе функції суду. Ні українські, ні закордонні чиновники не можуть здійснювати тиск на судову гілку влади. Судова справа не може також використовуватися як засіб тиску у переговорному процесі щодо угоди про асоціацію».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG