Спеціальні потреби

Саміту ЄС з Путіним не буде - європейські лідери відхилили ідею Меркель і Макрона


Анґела Меркель сказала, що вона бажала б від ЄС стосовно Росії «сміливішого кроку». Брюссель 25 червня 2021 р.
Анґела Меркель сказала, що вона бажала б від ЄС стосовно Росії «сміливішого кроку». Брюссель 25 червня 2021 р.

Керівники країн Європейського Союзу дійшли рішення про неможливість відновлення самітів ЄС з Росією, що не відбуваються з 2014 року внаслідок російської агресії щодо України.

Ідею переговорів лідерів ЄС з президентом Росії Володимиром Путіним висловлювали зокрема представники двох найбільших держав Євросоюзу: Німеччини та Франції, вказуючи на проведення саміту президента США Джо Байдена з Путіним у Женеві 16 червня.

Я особисто не братиму участі у зустрічі з Володимиром Путіним, у якості члена Європейської ради.
Марк Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів

Але затяжне і «складне», як переповів зокрема президент Литви Ґітанас Науседа, обговорення, яке тривало в Брюсселі до ночі 24-25 червня, виявило багатьох противників ідеї.

Найвідвертіше проти відновлення переговорів на найвищому рівні ЄС з Росією виступили країни Балтії, а також Польща, Швеція та Нідерланди.

В узгоджених висновках наради вказано, що керівники 27 країн ЄС «очікують, що російське керівництво продемонструє більш конструктивне залучення і політичне зобов’язання припинити дії проти ЄС, країн - членів організації, а також проти третіх держав».

Європейські лідери запропонували виконавчому органу ЄС розробити і подати можливі «додаткові обмежувальні кроки, включно з економічними санкціями».

«Зустрічей з Росією на рівні керівників ЄС не буде. Ми бачимо, що наші відносини з Росією погіршуються і бачимо нові агресивні форми поведінки Росії», - сказав литовський керівник.

Він заявив, що відновлення зустрічей з Путіним було б «хибним сигналом» для суспільств у Європі, а також для країн східного партнерства ЄС, зокрема для України.

Нідерландський прем’єр-міністр Марк Рютте висловився майже в ультимативній формі: «Я особисто не братиму участі у зустрічі з Володимиром Путіним, у якості члена Європейської ради».

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель назвала позитивним результатом наради те, що країни ЄС «знову окреслили те, за яких умов ми готові працювати і спілкуватися з Росією»

«Я особисто бажала б тут сміливішого кроку, але добре також і це і ми далі на цим працюватимемо», - зауважила при цьому Меркель.

Французький президент Еммануель Макрон сказав, що його розуміння діалогу з Росією передбачає «поєднання захисту наших інтересів як європейців з твердістю».

«Ми дотримуємося факту, що цей діалог потрібний для стабільності європейського континенту, але він буде вимогливий, бо ми не відступимося ні від наших цінностей, ні від наших інтересів», - сказав Макрон.

Український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який у ці дні зустрічається з представниками ЄС у Брюсселі, також виступив проти проведення самітів Євросоюзу з Путіним.

«Відновлення самітів ЄС-Росія без очевидного поступу з боку Росії було б небезпечним відхиленням від політики санкцій ЄС. Це може лише підірвати політику невизнання, підірвати дієвість санкцій і, що більш небезпечно, відохотити Росію від виконання мінських домовленостей», - написав у Twitter Дмитро Кулеба.

Дивіться також: Джонсон: Проходження британського військового корабля біля Криму було демонстрацією невизнання російської анексії. Відео

XS
SM
MD
LG