Спеціальні потреби

Єгипет: ісламісти оголосили «день гніву»


Площа Тагрір у Каїрі
Площа Тагрір у Каїрі
У Єгипті поліція погрожувала застосувати вогнепальну зброю, щоб захистити себе від антиурядових протестувальників, які поклялися продовжувати боротьбу до часу відновлення влади законно обраного президента країни Мухамеда Мурсі.

У п’ятницю сталися нові сутички між силами безпеки і демонстрантами, в результаті яких загинуло щонайменше 70 людей. Керівники ісламістського руху «Мусульманське братство» оголосили «день гніву» і закликали єгиптян вийти на вулиці міст після п’ятничної молитви і взяти участь у масових акціях протесту проти дій нинішньої влади. Не зважаючи на проголошення нічної комендантської години, на вулицях столиці залишилось багато протестувальників.

Тим часом президент Франції Франсуа Олланд обговорюватиме ситуація в Єгипті в окремих телефонних розмовах з канцлером Німеччини Анґелою Меркель та прем’єр-міністром Великобританії Дейвидом Камероном.

Тимчасова влада Єгипту звинувачує «Мусульманське братство» і прихильників Мурсі у тероризмі і підривній діяльності. Ісламісти кажуть, що країна повертається до військової тиранії.

У середу єгипетська поліція застосували бронемашини та бульдозери для знесення двох наметових таборів протестувальників у Каїрі. За офіційними даними, у результаті насильства вбито 638 осіб, проте «Мусульманське братство» твердить, що загинули тисячі людей.

Президент Барак Обама скасував заплановані на наступний місяць американсько-єгипетські військові навчання, кажучи, що традиційне співробітництво між країнами не може продовжуватися коли на вулицях країни гине цивільне населення.

Минула ніч в Каїрі та інших єгипетських містах пройшла відносно спокійно - багато в чому завдяки надзвичайному стану та введеній владою комендантській годині.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG