Спеціальні потреби

Не дочекались. Єгиптян обурила відстороненість США у критичні моменти


Вашингтон рятує обличчя у Єгипті - коментатори
Вашингтон рятує обличчя у Єгипті - коментатори

Сенатори Маккейн та Ліндсі Ґрем, голова Держдепу Джон Керрі намагаються допомогти стабілізувати країну, яка прямує до повномасштабного громадянського конфлікту. Після відсторонення військовими Мохамеда Мурсі демократично обраного президента - який за рік прославився не надто демократичними методами – у країні не вщухають криваві сутички між армією та ісламістами, які прагнуть повернути Мурсі до влади. Огладачі зауважують, що у Єгипті представники Америки не стільки сприяють примиренню, скільки намагаються врятувати обличчя США.

І ісламісти, і їх противники погоджуються в одному – Америка надто довго зволікала. У критичний момент Вашингтон не висловив підтримку ні президенту, якого рік тому обрала більшість, ні військовим, які відправили президента на відпочинок на вимогу мільйонів мітингувальників, які вийшли на вулиці єгипетських міст.

Америка надто довго зволікала
Голова армії Абдель-Фаттах аль-Сісі в інтерв’ю газеті “The Washington Post” недвозначно заявив – Америка зрадила єгиптян і вони цього не забудуть.

Генерала обурило те, що США не спішили підтримати відсторонення від влади ісламіста Мухаммеда Мурсі. Америка бо підтримує «Мусульманське братство» - вважає військовий.

У самому братстві так не вважають. Надто після того, як голова держдепу Джон Керрі обережно висловився на підтримку військових.

Єгипет заживе по Шаріату
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
Direct link

"Країною тепер керує цивільний уряд. Тож фактично вони відновлюють демократію", - заявив в ТВ ефірі Джон Керрі.

Єгиптян, які підтримують Мурсі ця заява обурила.

Наприклад ісламіст Сафват Хегазі взагалі каже, що відсторонення Мурсі це справа рук Вашингтону.
У 2011-му році Америка так само вагалась під час революції, яка скинула Хосні Мубарака

"Джон Керрі та Америка і влаштували цей заколот. Спланували його та виконали. То чого від них ще можна чекати?", - каже Хегазі.

Антиамериканських настроїв у Єгипті вистачало і до відсторонення Мурсі. У 2011-му році Америка так само вагалась під час революції, яка скинула Хосні Мубарака.

З того часу кожна політична сила Єгипту попереджає про «зовнішній вплив», а єгиптяни – відповідно до опитувань громадської думки, сприймають Америку негативно.

Причиною цього може бути непрозорість у стосунках США з керівництвом Єгипту.


"За Мубарака це було табу! Простих смертних до відносин зі США не допускали. Діалог з Вашингтоном відбувався за зачиненими дверима. Тож не дивно, що зараз теорії змови заповнюють цей вакуум", - каже політичний аналітик Гішам Кассім.

Єгипет, здається, готовий відмовитись від вигідної співпраці зі США у військовій сфері.

Протягом десятків років Вашингтон виділяв по мільярду щороку на підтримку Єгипту. Аж ось після відсторонення Мурсі країни Перської затоки пообіцяли новій владі 12 мільярдів!

Однак, на думку Гішама Кассіма, складний період у стосунках США та Єгипту мине.

"Переконаний, що доброзичливі відносини буде відновлено, але ймовірно на це під кілька років", - каже Кассім.

Над відновленням доброзичливості у стосунках країн і працюють в Каїрі американські сенатори та високопосадовці.
XS
SM
MD
LG