Спеціальні потреби

Маніпуляція снами - чому ні, кажуть експерти


Сновидіння завжди викликали в людей значний інтерес: їх значення намагаються тлумачити, а нездатність їх бачити вважається ознакою значного браку сну чи розладу здоров’я. А чи можна сни «замовляти» та ними керувати? Психологи кажуть, що не лише можна, а у деяких випадках – потрібно.

У фільмі «Початок» крадії проникають до снів людей, аби вкрасти інформацію та вселити свої ідеї. Фільм, звичайно, - наукова фантастика. Але існують люди, які вірять, що можуть контролювати свої сни. Ця суперечлива методика називається «ясні сновидіння». Роберт Ваґґонер присвятив їй книгу, яка так і називається: «Ясні сновидіння: шлях до внутрішнього «я». Він пояснює, що людині, яка бачить «ясні сни», доводиться мати справу з власними думками та емоційними питаннями.

Так було у випадку співачки Евелін Стеттін, яка каже, що лише завдяки снам вона повернулася на сцену.

Евелін боялася виступати перед публікою. Терапевт Лорен Шнейдер каже, що шляхом контролю над сновидіннями навчила її долати свій страх.

«Якщо ви маєте справу з якоюсь проблемою, вона обов’язково з’явиться у ваших снах. І не лише проблема, але і її вирішення», - говорить Шнейдер.

У фільмі «Жах на вулиці в’язів» розповідається про людей, які потерпають від нічних жахів. І у реальному житті ті, хто страждає від посттравматичного синдрому чи депресії, також можуть бачити нічні жахи. Терапевти їх вчать змінювати свої сни, тобто поміняти свій жах так, як ти хочеш.

Доктор Шелбі Геріс радить перед тим, як лягати спати, програти в голові альтернативне завершення свого жаху. Він приводить такий приклад: якщо хтось за вами гониться, уявіть собі, що ця людина перетворюється на вашого чоловіка чи жінку і обнімає вас.

Тара Майєр страждає від нічного жаху, що повторюється.

«Я ніколи не торкаюся поверхні у моїх снах тому, що я прокидаюся від жаху. Я прокидаюся посеред падіння – моє серце калатає. Страшне почуття», - розповідає Тара Майєр.

За допомогою терапевта Тара вчиться контролювати свої страхіття.

А ось порада письменника Дейдра Баррета, автора твору «Комітет сну»: скажи собі в той момент, коли ти засинаєш, щось на зразок: «Якщо я буду падати, я хочу злетіти». І намалюй в голові, як ти падаєш, а потім починаєш летіти.

І мабуть, дійсно, це не погане закінчення для будь-якого нічного жаху.

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG