Спеціальні потреби

Американські законодавці знають як вивести США з боргової ями?


Американські законодавці знають як вивести США з боргової ями?
Американські законодавці знають як вивести США з боргової ями?

Лише підвищення пенсійного віку, відміна більшості податкових пільг і радикальне скорочення витрат державного бюджету зможе витягнути Сполучені Штати з боргової ями. Такими є висновки спеціальної Комісії з фіскальної відповідальності та реформ, створеної президентом Обамою. Комісія представила проект свого плану перед законодавцями, наголосивши, що зволікання може обернутися Сполученим Штатам катастофічними наслідками. Лише за 2010-ий рік національний борг США збільшився на 1 трильйон доларів і складає на цей момент майже 12 трильонів доларів.

Колишній сенатор від республіканців, а зараз – співголова спеціальної урядової комісії Алан Симпсон застерігає, що фінансові бурі, які нині охопили Європу, можуть накрити і Сполучені Штати, якщо країна не діятиме негайно:

«Ми бачили показники. Ми не знаємо так вже й багато про Грецію, Ірландію, Іспанію, Португалію та Італію, втім одне нам відомо напевно – якщо ми продовжуватимемо в такому ж напрямку – станеться щось дуже погане».

Звіт Комісії під назвою «Момент істини» пропонує зменшити оборонні витрати на сто мільярдів доларів та закрити третину військових баз США, розташованих закордоном. Крім того Комісія рекомендує збільшити вдвічі податок на бензин, зменшити суми покриття медичного страхування людям похилого віку та підвищити вік, при досягненні якого людина може отримувати пенсію з державного пенсійного фонду. Якщо всі ці пропозиції будуть втілені у життя, борг до 2014 року скоротиться на три трильйони доларів і припинить зростати. Втім, конгресмен-демократ Джен Шаковські планує голосувати проти рекомендацій. Вона каже, що ці заходи в першу чергу зашкодять американцям з низьким прибутком:

«Ми говоримо про розподіл тягара відповідальності. А ці цифри вказують на те, що відповідальність впала на плечі лише певних прошарків. Хтось протягом років втрачав, а інші значно розбагатіли. Так що вони починають не за рівних умов».

Для того, щоб розроблений комісією план потрапив на голосування у Конгрес, за нього мають проголосувати 14 із 18 її членів. Втім колишній сенатор-демократ Ерскін Боулз, співголова комісії, вже оголосив перемогу. Він каже, що комісії вдалося розпочати «дорослу розмову» відносно проблеми, яка стала завеликою, щоб її ігнорувати:

«Все, що ми повинні зробити – це подивитися, що відбувається в інших країнах світу. Ми не унікальний випадок. Якщо ми не будемо діяти, перед нами – найбільш передбачувана економічна криза за всю історію. Так що ми або прокидаємось і починаємо діяти, або поглинаємо у кризу. І я можу сказати – це буде швидко і боляче.

Крім того, якщо не будуть зроблені певні кроки, міжнародні інвестори на зразок Китаю почнуть вимагати більші відсотки за позички, що знову ж таки ще більш поглибить боргову яму.

Бюджетний відділ Конгресу порахував, що нині національний борг США складає близько 60% ВВП. Для порівняння – у Греції цей показник навіть після допомоги з боку інших країн Європи, у 2011-му становитиме за прогнозами 140%.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG