Спеціальні потреби

ЦРУ вважає, що Росія допомогла Трампу перемогти на виборах - ЗМІ


Президент Барак Обама доручив розвідувальному співтовариству США провести повну перевірку всіх матеріалів, пов'язаних з хакерською діяльністю, спрямованою на підрив президентських виборів-2016.

Після оприлюднення рішення президента у п’ятницю, дві провідні американські газети - The New York Times і The Washington Post - повідомили про втручання Росії в недавні президентські вибори, щоб допомогти перемогти Дональду Трампу.

Видання NYT повідомило, що протягом передвиборчої кампанії росіяни зламали комп'ютери як Національного комітету Республіканської партії, так і Національного комітету Демократичної партії, але злили тільки компрометуюче електронне листування демократів.

З наближенням самих президентських виборів, демократи були змушені пояснювати і з’ясовувати певні неприємні розмови та інформацію, які містилися в електронних листах. Як повідомляє NYT, розвідувальні агентства «прийшли до висновку», що росіяни надали зламані документи демократів до Wikileaks».

Видання повідомляє, що окремі російські особи, які американська розвідка вважає відповідальними за кібератаки, вже ідентифіковані, але ніхто не був покараний.

Тим часом газета The Washington Post повідомила, що Центральне розвідувальне управління США вважає, що Росія втручалася у вибори, щоб допомогти Трампу виграти. У статті, розміщеній на вебсайті видання в п'ятницю ввечері, WP цитує анонімного високопосадовця, який каже, що метою втручання було «надати перевагу одному кандидату перед іншим, щоб допомогти Трампу стати обраним».

Роль Конгресу

Посилюється тиск від демократів і республіканців у Конгресі, які закликають до ретельного і публічного розслідування втручання Росії у вибори.

Білий дім знав про втручання Росії протягом декількох місяців, але не міг вирішити, як найкраще відреагувати на це до президентських виборів без «ескалації напруженості у відносинах з Москвою і звинувачень у спробі підтримати кампанію Гілларі Клінтон», - йдеться у статті The Washington Post.

Оскільки в Обами залишилося всього кілька тижнів на посаді, доповідь спецслужб може лише встановити деякі факти, з якими Конгресу доведеться працюватиме наступного року.

Кілька провідних республіканців в Сенаті, в тому числі Джон Маккейн і Ліндсі Ґрем, заявили, що вони готуються почати широке розслідування втручання Росії у вибори і її кіберзагроз стосовно збройних сил США. Обидва сенатори критично оцінювали похвали Трампа на адресу президента Росії.

Ґрем сказав CNN, що має намір всерйоз зайнятися Росією. «Думаю, вони (росіяни) становлять один з найбільш дестабілізуючих впливів на світовій арені. Думаю, вони втручалися у наші вибори, і я хочу, щоб Путін особисто за це заплатив».

Росія заперечує всі звинувачення щодо втручання у вибори в США. Дональд Трамп заявляв, що не впевнений, що за кібератаками стоїть Росія.

Перехідна команда Трампа 9 грудня також виступила із заявою щодо висновків ЦРУ.

«Це ті ж самі люди, які сказали, що у Саддама Гусейна є зброя масового ураження. Вибори давно пройшли з одним з найбільших відривів у голосах Електорального коледжу в історії. Настав час рухатися далі. Повернемо Америці її велич», – йдеться у заяві перехідної команди Трампа.

Заступник прес-секретаря Білого дому Ерік Шульц сказав, що Обама розпорядився, щоб результати перевірки були представлені йому до його відходу з посаду 20 січня. Білий дім оприлюднить стільки інформації з доповіді, скільки буде можливо.

Шульц підкреслив, що перевірка - це не спроба змінити результат виборів, що відбулися, але зусилля, спрямовані на те, щоб захистити чесність майбутніх виборів в США, виявивши масштаби того, що сталося.

Дивіться також: Перспективи розвитку для російського бізнесу за президентства Трампа

Перспективи розвитку для російського бізнесу за президентства Трампа. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG