Спеціальні потреби

Чорна п’ятниця і кіберпонеділок у США: чому це більше не працює?


Думки, висловлені в рубриці «Моя Америка», передають погляди самих авторів і не відображають позицію «Голосу Америки».

«Суперзнижки» на смартфори, телевізори й одяг. Кілька останніх вечорів я провела під девізом: «шукайте і знайдете». Це моя третя «чорна п’ятниця» у США, і я була твердо налаштована вполювати гарні пропозиції. На жаль.

Прискіпливо дослідивши асортимент і розмір дискаунтів, я зрозуміла, що за великим рахунком, більшість розпродажів (хоч і не всі) – вдала наживка торгівельних мереж, на які ми часто охоче ведемось. І ось чому.

Гірше із найгіршого?

Дійсно круті моделі ноутбуків чи телефонів продаються в Америці й без знижок дуже добре.

Купівельна спроможність американців – одна з найкращих у світі, середній річний дохід у США – $60 тисяч (на родину до податків), в Україні – менше $3,7 тисяч (на людину з вирахуванням податків).

Зрозуміло, що смартфон за тисячу доларів набагато доступніший навіть для не надто заможного американця. Тож відомим брендам часом особливо й не треба боротись за споживача, знижуючи ціни.

Натомість на Чорну п’ятницю переважно розпродають те, що: а) залежалось на полиці; б) наприкінці року має поступитись місцем оновленим моделям продуктової лінійки. Ноу-нейм бренди та не надто популярні моделі – ось на що крамниці знижують ціни у першу чергу.

Забіг із перепонами

Це ж стосується так званих doorbusters – переважно, йдеться про дуже лімітовану кількість телевізорів із заявленими шаленими знижками, які мають заманити покупців, щоб уже всередині вони дізнались, що їх розпродали, а ввічливі консультанти втюхають вам «іншу, навіть кращу модель», на яку, звісно, знижка буде не надто велика.

Якщо ж ви дійсно хочете вполювати справжній doorbuster, треба поводитись як обережний мисливець: прокинутись затемна чи навіть зайняти чергу з ночі, терпляче вичікувати, а потім рішуче здійснити покупецький удар по конкретній здобичі, інакше буде – як за двома зайцями.

До того ж, часто мисливцям за знижками висувають купу додаткових умов і вимагають від них здійснити низку складних маніпуляцій, як-то: відстояти в окремій черзі за талонами на окремі товари, отримати талон на омріяну річ, відстояти в окремій черзі перед відкриттям магазину, забігти до магазину, встигнути вхопити своє (кількість-то обмежена!), не загубивши у натовпі талон, зайняти чергу на касі… а ще повідтискатись, розповісти віршик і назвати імена всіх американських президентів (звісно, жартую, але думка, думаю, зрозуміла).

Не п’ятницею єдиною

По-перше, мережі все частіше починають ці розпродажі за тиждень-два до самої Чорної п’ятниці, а закінчують – «кібертижнем», що не обмежується понеділком.

По-друге, це лише початок сезону розпродажів у США, що триває до Різдва, подарунки на який – одна з головних причин для шопінгу. І деякі експерти кажуть, що насправді після Різдва і Нового року мережі, намагаючись позбутись нерозпроданого до свят, роблять найвигідніші пропозиції.

По-третє, сезонні розпродажі, особливо одягу, у Сполучених Штатах відбуваються в різний час протягом всього року.

І це не жалюгідні мінус 10-20% після попереднього підвищення ціни, як в Україні, а дійсно 50-80% від реальної вартості якісних брендових речей! Тож я щиро не розумію, наприклад, жінок, які у Чорну п’ятницю побились за білизну у Victoria’s Secret. Цей же магазин має величезні знижки на половину товару щопівроку.

Знижкові нігілісти

На тлі щорічного шаленства на Чорну п’ятницю, з якого так полюбляють глузувати українці, серед американців зростає мода на зверхнє ставлення до таких забігів по крамницях.

По-перше, ідучи на розпродажі, із вірогідністю у 99% виходиш не з тим, по що ідеш, а із купою товарів, які не потрібні чи не по кишені.

По-друге, до трендових рухів серед американської молоді – веганства, йоги, розділення сміття – додається «етичний шопінг», за яким треба купувати вдумливо – лише необхідне, безпосередньо у виробників, зроблене в Америці й ще краще, місцеве, і ще не гребувати «блошиними ринками» чи самостійно продавати чи віддавати непотрібні більше речі.

В моєму оточенні, що, звісно, не представляє всю Америку, превалює саме таке помірковане ставлення до покупок.

Крім того, до Чорної п’ятниці деякі магазини електроніки відкриваються власне у четвер вночі – тобто на День подяки. І полишати святкові столи, що тріщать під вагою індички, картоплі і пирогів, щоби мерзнути у листопадову ніч по-під магазином заради сумнівної вигоди, - хочуть усе менше людей.

«З холодним розумом і каменем замість серця»

І все ж, у Чорну п’ятницю й Кіберпонеділок у США можна й добряче заощадити. Щоправда, в окремих категоріях. Найвигідніше – мобільні, телевізори, дрібні побутові прилади, начиння для кухні й дому, одяг і взуття.

Наприклад, за MacBook Pro один із найбільших онлайн-рітейлерів замість $2000 хотів $1500, телевізор-кінотеатр Samsung з діагоналлю 75 дюймів віддавали за $3500 замість $4000, а на ноутбук HP преміум-класу скинули $350 з $1500.

Крім того, експерти радять не забувати про спеціальні сайти, які допомагають відстежувати і протягом року порівнювати ціни на омріяні товари, що продають різні онлайн-платформи.

Ну і пам’ятати, що у щорічних розпродажах можна перевіряти акції не лише не одяг чи техніку, а й на сайтах авіакомпаній, банків, косметичних брендів тощо.

Головне – не шаленіти. Або принаймні пам’ятати, що більшість придбаних у запалі товарів – американські магазини дозволяють легко повернути протягом 30-60 чи навіть 90 днів, часом навіть без оригінального пакування, бірок чи наклейок.

Дивіться також: Чорна п'ятниця: Американці за вихідні витратили вже 6 мільярдів доларів на шопінг. Відео

  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Інше за темою

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG