Спеціальні потреби

Чому чверть українців остерігається вакцинації?


Чому чверть українців остерігається вакцинації. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Україна увійшла до десяти країн у світі з найнижчою довірою до вакцинації. Результати спільного дослідження вчених з Лондона та Сингапуру показують, що 25% українців не довіряють вакцинам. Найбільшою несподіванкою цього дослідження стала Франція – батьківщина засновником імунології Луї Пастера, країна, де базується один із найбільших у світі виробників вакцин. 41% французів не вважають вакцину безпечною.

Питання вакцинації – серед головних цього місяця на порядку денному у президента США Барака Обами. Під час зустрічі в понеділок із лідерами конгресу своїм пріоритетом Обама назвав домовитися про фінансування створення вакцини та розробки діагностики хвороби Зіка:

«Я задоволений певною конструктивною роботою, яка зараз ведеться. Питання номер один – зробити все, щоб уряд продовжував працювати, друге – зробити все можливе, щоб ми могли адекватно профінансувати наші зусилля, спрямовані не лише на боротьбу з вірусом Зіка, а на розробку діагностичних інструментів та вакцин, які допоможуть вирішити проблему», – наголосив Обама.

Мешканці Південно-Східної Азії та Африки найбільше довіряють безпеці та ефективності вакцин – про це йдеться у дослідженні Лондонської школи гігієни та тропічної медицини. Тоді, як Європа найбільш скептична до імунізації.

«Стурбованість через зв'язок між вакциною від гепатиту В і розсіяним склерозом виникла кілька років тому, – пояснює доктор Лондонської школи гігієни та тропічної медицини Гайді Ларсон. – Науково це не підтверджено, але стурбованість серед людей залишається. Є також хвилювання через побічні ефекти, пов'язані з вакциною проти вірусу папіломи, знову ж таки, наукою це не підтверджено».

У цьому дослідженні фахівці опитали 66 тисяч людей у 67 країнах світу. Респонденти оцінювали важливість вакцини, її безпечність, ефективність та відповідність релігійним уподобанням.

Найбільше у Європі вакцинації недовіряють Французи – 41%.

Крім них, великими скептиками щодо вакцин також є мешканці України, Греції, Японії, Монголії, Росії і Боснії та Герцеговини.

Ситуація в Україні оглядачів дивує. Попри спалах поліомієліту торік та цьогорічне різке зростання інфекційних хвороб – кору, коклюшу, появи правцю – довіра до вакцинації майже не зросла. Виною в цьому, кажуть фахівці, є відсутність інформаційної кампанії для населення.

«Якщо лікарі самі не будуть вірити в те, що вони роблять, вони не будуть щеплювати навіть за наявності вакцини, – підкреслює Катерина Булавінова, експерт ЮНІСЕФ в Україні. – Тому зараз цей процес у світі дуже серйозно побудований на комунікації. […] Це питання політичне, воно часто стає спекулятивним у різних ситуаціях. Знання батьків про вакцини дуже обмежені, знання про інфекційні захворювання теж невеликі, а коли є вакуум знань, залишається велике поле для маніпуляцій».

Координатор програми боротьби з поліомієлітом американської організації USAID Еллін Олден пояснює, що пропагувати імунізацію в Україні небезпечно, тому що у випадку форс-мажорних обставин закон не захищає тих, хто виступав «за» вакцинацію.

«Медики із задоволенням би пропагували вакцинацію, якби мали захист на законодавчому рівні, – зазначає Олден. – Крім того, щоб підвищити довіру до імунізації, громадські організації, журналісти повинні дотримуватись сучасних стандартів, базуватись у повідомленнях на наукових знаннях та досвіді, розповідати історії, які відповідають дійсності».

Науковці попереджають, що зниження впевненості щодо ефективності вакцин може призвести до того, що люди відмовлятимуться від щеплення. А це може викликати нові спалахи небезпечних інфекційних захворювань.

Дивіться також: Вакцинації заважає корупція, а уникають її "ідіоти" - думки експертів, політиків

Вакцинації заважає корупція, а уникають її "ідіоти" - думки експертів, політиків. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG