Спеціальні потреби

Лідери північних країн відповіли Росії щодо зміни кордонів у Балтійському морі


На архівному фото американські військові на березі острова Готланд після навчання з висадки десанту, що є частиною щорічних військових навчань BALTOPS у Балтійському морі, у Тофті, Готланд, Швеція, у середу, 7 червня 2022 року. (AP)
На архівному фото американські військові на березі острова Готланд після навчання з висадки десанту, що є частиною щорічних військових навчань BALTOPS у Балтійському морі, у Тофті, Готланд, Швеція, у середу, 7 червня 2022 року. (AP)

Лідери північних країн та керівники оборонних та дипломатичних відомств відреагували на повідомлення Росії про те, що в Москві хочуть змінити кордони у Балтійському морі.

Комітети з питань оборони та закордонних справ Фінляндії провели екстрені засідання в середу. Після нього фінський прем’єр-міністр Петтері Орпо заявив, що політичне керівництво "уважно стежить за ситуацією". Він додав, що наразі не бачить "жодних причин для більшого занепокоєння".

У проєкт пропозиції від 21 травня, про який повідомили деякі російські ЗМІ, Міністерство оборони Росії пропонує оголосити внутрішніми водами частину акваторії у східній частині Фінської затоки та район біля калінінградських міст Балтійськ і Зеленоградськ, що заторкнуло б кордони Литви та Фінляндії.

У документі ситуація подавалася як суто технічний крок, який мав «оновити координати», які використовуються для вимірювання смуги територіальних вод біля материкового узбережжя та островів у Балтійському морі.

У Москві пояснюють цю необхідність тим, що існуючі координати були затверджені в 1985 році, і вони «базувалися на дрібномасштабних морських навігаційних картах», які не відповідають «сучасній географічній ситуації».

Як зауважує британський телеканал ВВС, у середу російських пропозицій більше не було видно на сайті міністерства оборони, а на сторінці відомства залишилося лише повідомлення «чернетку видалено».

Пізніше російське джерело повідомило ТАСС та іншим інформаційним агентствам, що не планується переглядати територіальні води Росії в Балтиці, додає ВВС.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков відмовився коментувати повідомлення, спрямувавши усі запити до Міноборони та зазначивши, що "тут немає нічого політичного". Водночас він зазначив, що політична ситуація змінилася з 1980-х років -- виріс "рівень протистояння, особливо в Балтійському регіоні".

Раніше міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен в ефірі фінської телекомпанії YLE заявила, що якщо росіяни будуть оскаржувати кордони, "то цим Росія порушує конвенцію ООН".

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон також послався на те, що Росія не може в односторонньому порядку змінювати підписану нею конвенцію Організації Об'єднаних Націй, яка регулює, як вносити такі зміни.

"Як ми, так і Фінляндія припускаємо, що Росія, яка підписала цю конвенцію, дотримується цієї норми", — сказав голова уряду Швеції, як передає місцеве інформаційне агентство TT.

Президент Литви Ґітанас Науседа назвав "провокацією" повідомлення про те, що Росія може переглянути кордони своїх територіальних вод у регіоні.

"Росія знову здійснює гібридну атаку проти Заходу та тестує єдність НАТО", – написав президент Литви на своїй сторінці у мережі Х (колишня Twitter).

"Повідомлення про намір Росії в односторонньому порядку змінити морські кордони в Балтійському морі є провокацією, спрямованою на ескалацію. Ми уважно стежимо за ситуацією разом із нашими союзниками по НАТО", – запевнив Науседа.

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс назвав повідомлення про можливість одностороннього зміну кордону з боку Росії "ще однією російською гібридною операцією" та "очевидною ескалацією", на яку необхідно дати "відповідну тверду відповідь".

Телеканал ВВС зауважує, що російські заяви з`явилися саме в той час, коли головнокомандувач збройних сил Швеції генерал Мікаель Байден закликав нових партнерів своєї країни по НАТО до пильності.

"Мета Путіна — отримати контроль над Балтійським морем, — сказав він німецькому сайту RND. – Балтійське море не повинно стати ігровим майданчиком Путіна, де він може вселяти страх у членів НАТО".

Швеція приєдналася до НАТО в березні, ставши 32-м членом альянсу, після того, як рік тому внаслідок російської агресії в Україні, до НАТО приєдналася Фінляндія, яка до того, як і Швеція, зберігала нейтралітет упродовж багатьох десятиліть.

За останні два роки Швеція посилила свою військову присутність на балтійському острові Готланд, який має стратегічне розташовання у Балтійському морі.

Генерал Байден сказав, що він упевнений, що Росія зацікавлена у контролі над Ґотландом, тому що якщо Швеція втратить контроль над островом, це означатиме кінець миру та стабільності в Північному та Балтійському регіонах.

Фінляндія, яка закрила свій сухопутних кордон з Росією через потік мігрантів, в організації якого вона звинувачує Москву, заявила про подальші плани перешкоджати масовому перетину шукачами притулку.

Український експерт з питань безпеки та енергетики Михайло Гончар вважає, що Росія намагається відновити свій контроль над частиною Балтійського моря після того, як Швеція та Фінляндія стали членами НАТО, а Балтика – перетворилася на внутрішнє море НАТО і ЄС.

Для Росії це, на його думку, загроза для її контрабандного експорту нафти і нафтопродуктів, у випадку, якщо північні країни захочуть припинити цей потік з міркувань екології чи безпеки.

Також експерт не виключає, що країни НАТО можуть використати ту ж тактику, яку перед тим використовувала Росія у Чорному морі, "оголошуючи великі акваторії закритими для судноплавства під приводом ніби-то військових навчань".

"НАТО може зробити те ж саме на Балтиці, закривши зону навколо Кенігсберського ексклаву на тривалий термін…", – припускає український експерт на своїй сторінці в мережі Facebook.

Він вважає, що багато в цій ситуації буде залежати від рішучості дій альянсу, від того, що зроблять країни НАТО, щоб не допустити ескалації ситуації. І чи це навчить їх діяти на випередження, передусім, як він каже, США, "де як відомо, практикують "антиескалаційну модель" поведінки щодо Росії".

У підготовці матеріалу було викориcтано інформацію Reuters, AP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG