Спеціальні потреби

Українець подав до суду Аргентини позов про російські тортури


Українець, який подав позов до суду Аргентини щодо вчинених проти нього тортур з боку росіян, разом із юристкою Оксфордського університету Цветеліною ван Бентем та співзасновницею The Reckoning Project Наталею Гуменюк. Буенос-Айрес, 15 квітня 2024. REUTERS/Agustin Marcarian
Українець, який подав позов до суду Аргентини щодо вчинених проти нього тортур з боку росіян, разом із юристкою Оксфордського університету Цветеліною ван Бентем та співзасновницею The Reckoning Project Наталею Гуменюк. Буенос-Айрес, 15 квітня 2024. REUTERS/Agustin Marcarian

Ініціатива українських і міжнародних журналістів та юристів з документування воєнних злочинів Росії в Україні The Reckoning Project подала до суду в Аргентині позов від імені потерпілого українця.

Українець М. звернувся до Федерального Суду у Буенос-Айресі із запитом розслідувати тортури, які, за звинуваченнями, до нього застосували ідентифіковані та неідентифіковані російській посадовці та пов'язані з ними особи, котрі самі його катували, а також допомагали застосовувати тортури.

Ім'я позивача не розголошується з міркувань безпеки щодо його родичів, які досі перебувають на окупованій території.

"Історія - одна з багатьох"

В інтерв'ю Reuters позивач розповів, що його затримали на роботі в одному з окупованих росіянами українських міст, російські військовики, імена двох з яких вдалось встановити, і вони катували його електрострумом. М. зазначив, що він знає багатьох таких потерпілих від російських тортур.

На майже 70 сторінках позову команда юристів виклала свідчення позивача та інших осіб, які утримувалися в тому самому центрі ув'язнення. Ці свідчення "підтверджуються знахідками міжнародних організацій, зокрема й ООН, які задокументували схожі випадки тортур, що їх застосовували щодо інших осіб на території того самого об'єкту, де утримували пана М.", зазначає проєкт.

У позові йдеться що чоловіка катували прикріплюючи електричні кабелі до його вуха та пальця, а його та інших українців утримували в камерах площею 10 квадратних метрів, по 12-20 осіб у камері.

Голос Америки не може незалежно підтвердити деталі заяв потерпілого.

Як повідомляє The Reckoning Project, це перший в історії український позов щодо катувань, поданий до суду в Аргентині.

Співзасновниця Reckoning Project Наталя Гуменюк, яка супроводжувала позивача у поїздці, зауважила: "Історія пана М, на жаль, одна з багатьох. Ми не можемо очікувати, що одна правова система здатна впоратися з такою кількістю злочинів, про що йдеться зазначають і заяви ООН. Для нас, українців, аргентинська експертиза судів є водночас і закликом до міжнародної підтримки у відстоюванні верховенства права, і надією, що правосуддя можливе".

Повноваження судів в Аргентині

Проєкт повідомляє, що Конституція Аргентини, на підставі універсальної юрисдикції дозволяє судам розглядати міжнародні злочини, зокрема, злочини проти людяності та воєнні злочини, незалежно від того, де саме їх було скоєно. Судова система Аргентини ухвалювала знакові рішення у справах, що стосуються злочину застосування тортур.

Тепер аргентинський суд має вирішити, чи прийматиме він позов, на що потенційно можуть піти місяці. Якщо його приймуть до розгляду, це буде перша справа про ймовірні воєнні злочини Росії в Україні, порушена за межами Європи та Сполучених Штатів, пише Reuters.

Раніше Аргентина розглядала позови з Іспанії, Ємену та М'янми. Аргентинські прокурори також видавали ордери на арешт, хоча їхні можливості обмежені, якщо місцеві юрисдикції відмовляються співпрацювати.

Росія відкидає звинувачення у воєнних злочинах - попри численні докази, свідчення й ордери на арешт, видані Міжнародним кримінальним судом проти президента Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію українських дітей, а також проти російських військових командувачів за атаки на українську цивільну інфраструктуру.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG