Спеціальні потреби

Для комунiстiв Мадлен Олбрайт - Persona Non Grata - 2004-03-11


Українські комуністи закликають оголосити персоною нон-грата колишнього держсекретаря Сполучених Штатів. Таким чином вони пропонують покарати пані ОЛБРАЙТ за її висловлювання щодо ситуації в Україні. Однак Міністерство закордонних справ України називає ці вимоги недоречними.

Oголосити персоною нон-грата в Україні колишнього держсекретаря Сполучених Штатів Мадлен Олбрайт вимагає лідер Компартії Петро Симоненко. Про це він заявив у четвер. Симоненко вбачає у діяльності Олбрайт загрозу Україні. Таким чином лідер КПУ відреагував на заяви американського політичного діяча під час останньго візиту в Київ та деякі її висловлювання в газеті "Нью-Йорк Таймс". Ці дії колишнього держсекретаря Петро Симоненко назвав нахабними та хамськими. Однак він не повідомив, чи вживала його фракція будь-яких кроків щоби почати процедуру.

Між тим Міністерство закордонних справ України, коментуючи заяви Симоненка, назвало їх недоречними. За словами речника українського МЗС Маркіяна Лубківського, його відомство не розглядало можливості оголошення Олбрайт персоною нон-грата.

«Я думаю, що в даному випадку недоречно говорити про будь-яку процедуру, яка стосується оголошення персоною нон-грата, оскільки питання оголошення пані Олбрайт пресоною нон-грата абсолютно не стоїть на порядку денному. За моєю інформацією поки що в міністерстві не має жодних звернень стосовно того питання» - зазначив Любкiвський.

7 березня американська газета "Нью-Йорк Таймс" надрукувала статтю Олбрайт, у якій колишній держсекретар висловила занепокоєння переслідуванням незалежних мас-медіа в Україні. Вона закликала адміністрацію Буша виступити із відповідною реакцією.

В разі шахрування в Україні виборів та перекроювання конституції на догоду президенту Кучмі, Олбрайт закликала заблокувати рахунки українських чиновників в американських банках та обмежити їх в’їзд до Сполучених Штатів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG