Спеціальні потреби

І неподалік Вашингтона можна покататись на лижах





Для багатьох мешканців американської столиці улюблений відпочинок взимку – катання на гірських лижах. І для цього не треба далеко їхати. Всього півтори години від Вашингтона, у штаті Пенсільванія, є популярний гірськолижний курорт «Вайт Тейл», у перекладі з англійської - «Білий хвіст».

На цьому курорті є дев’ятнадцять спусків, шість підйомників, ресторани, кав’ярні, готель, кілька пунктів прокату – все, що необхідне для повноцінного відпочинку. І серед тих, хто тут працює чи приїздить кататися, є чимало емігрантів із країн колишнього Радянського Союзу. Лижний тренер Григорій Ростовцев зі Санкт-Петербурга схвально відгукується про якість гори:

«Правильна крутизна, добре втрамбований схил, який ти можеш проїхати з гори донизу і все перед собою бачити. Не те, що деякі закриті схили, коли ти не бачиш, що там за поворотом, чи там люди лежать чи ще щось відбувається. І дуже правильна конфігурація – є і круті схилі, і такі, що мають менший ухил, де можна вдосконалювати свою техніку».

На великій горі катаються лише ті, хто їздити вже вміє. А діти та дорослі тренуються неподалік - на гірці меншого розміру. Григорій каже, що чимало людей з України вміють гарно їздити на лижах, а якщо і не вміють, то дуже швидко вчаться:

«Багато людей з України. Там таке чудове місце як Славське, всім відомий гірськолижний курорт. Багато хто приїхав вже з гарними навичками. А інші навчилися дуже швидко, тому що з новим інвентарем, з єдиною методикою навчання з нуля, це дуже швидко можна зробити. Якщо люди є спортивними, роблять зарядку, катаються на велосипеді, ковзанках, то на лижах навчитися дуже легко».

Але на курорт «Вайт Тейл» приїздить і чимало тих, хто переоцінює власні фізичні можливості. Спробувавши уперше встати на лижі, каже Григорій, вони більше до цього виду спорту не повертаються:

«Моя дружина знає гарний тест. Вона просить зробити п'ятнадцять присідань. Якщо людина не може присісти п'ятнадцять разів, то мало шансів, що вона зможе їздити на лижах».

І це задоволення не з дешевих. Абонемент на цілий день із власними лижами коштує п’ятдесят два долари, півдня – сорок шість. Оренда лиж – сто сорок доларів в день. Втім, для завзятих лижників, каже волонтер Тетяна, існує чимало шляхів зекономити.

«Можна купити річний абонемент. Можна купити також спеціальний абонемент на шість днів і таким чином зекономити сорок відсотків вартості, порівняно з абонементом на один день. А я вирішила працювати тут волонтером і можу користуватися підйомником безкоштовно. Я допомагаю горі».

Цими днями увага Григорія і Тетяни була прикута до Зимової Олімпіади у Ванкувері. Втім вони не сумніваються, що на схилах їхнього «Білого хвоста» та інших подібних по всій Америці курортів катаються чемпіони майбутніх олімпійських ігор.





Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG