Спеціальні потреби

‘Забуте’ гаїтянське містечко просить допомоги





Десятки малих гаїтянських міст, які постраждали внаслідок землетрусу і потребують термінової допомоги, залишаються поза увагою гуманітарних операцій. Одне з таких забутих містечок, в якому проживає 200 тисяч людей, це Сіт Солей -- Місто Сонця.

Столиця Гаїті Порт-о-Пренс навряд чи колись знову виглядатиме так як раніше. Землетрус, який сколихнув Гаїті 12-го січня, залишив місто у руїнах. На вулицях столиці тривають рятувальні роботи, а медична та гуманітарна допомога продовжує надходити з усіх куточків світу.

Тим часом десятки малих гаїтянських міст, які потребують не меншої допомоги, залишаються поза увагою. Одне з таких забутих міст, у якому проживає 200 тисяч людей, це Місто Сонця.

Пастор Марк Дрейбелбіс опікується клінікою і сиротинцем у Місті Сонця з 2006-го року. І хоч кількість його пацієнтів постійно збільшується, на жаль, клініка Марка не отримує жодної допомоги, як, наприклад, лікарні в Порт-о-Пренсі:

«Загалом у цьому місті не було такої великої кількості фатальних випадків тому, що тут багато хижин виготовлено з металу. І вони встояли, а по-друге, будинки насправді не дуже високі».

Однак, стихійне лихо погіршило і до того злиденну ситуацію міста. Землетрус зруйнував головну в’язницю, з якої втекло 3000 в’язнів. Багато з них – колишні члени банд, які, повертаючись додому у Місто Сонця, викрали чимало зброї у зруйнованих магазинах. Відтак у місті помітно зріс рівень злочинності.

Злочинці обкрадають навіть найбідніших. Мати восьми дітей Джозет П’єр є власницею невеличкої крамниці напоїв.

«Ми залишили все, рятуючись від землетрусу, а коли повернулися, то нічого не знайшли. Всі мої заощадження зникли. Тепер ми живемо на вулиці».

Біля Порт-о-Пренса допомогу надають у шпиталях на американських суднах та в оперативних клініках. Однак у Місті Сонця єдиним місцем допомоги і до, і після землетрусу залишається клініка, заснована місіонерами.

Поки увага світової спільноти прикута до Порт-о-Пренса, забуте Місто Сонця і його мешканці залишаються на одинці із своїми проблемами.


Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG