Спеціальні потреби

Великобританія  намагається поліпшити відносини з Росією


Міністр закордонних справ Великобританії Дейвид Мілібенд обговорював у Москві з своїм російським колегою Сергієм Лавровим можливість поліпшення відносин між обома країнами. Взаємини погіршились 3 роки тому після отруєння колишнього шпигуна російських спецслужб Олександра Литвиненка, який жив тоді у Великобританії.

Мілібенд - перший британський міністр закордонних справ, який відвідав Росію впродовж останніх п’ять років. Прибувши до Москви, він провів більшість свого часу у розмовах із Лавровим.

Дейвид Мілібенд наголосив, що Великобританія і Росія мусять знайти «спільний ґрунт» для подолання викликів, що стоять перед обома країнами.

Убивство у 2006 році колишнього російського шпигуна Олександра Литвиненка, який потім став суворим критиком Кремля, охолодило британсько-російські взаємини, які до цього часу так і не поліпшились.

Міністр Лавров підтвердив відмову Москви про видачу іншого колишнього службовця КДБ Андрія Лугового, якого британці підозрівають у вбивстві Литвиненка високорадіоактивною речовиною. Лавров сказав, що цей крок вимагав би від Росії внесення змін у Конституцію країни, яка забороняє екстрадицію своїх громадян.

Дейвид Мілібенд, як гадають, поновить вимоги Великобританії про екстрадицію Лугового, який є тепер членом російського парламенту. Втім великих сподівань на це немає.

Лондон і Москва практикують взаємні «зуб-за зуб» видворення дипломатів упродовж триваючої між ними суперечки щодо ролі, яку відіграв Луговий у випадку отруєння Литвиненка. Уряди обох країн притримуються протилежних поглядів також у багатьох інших питаннях, включно з комерційними справами а також щодо подорожування й культурного обміну.

Міністр Мелібенд наголосив у Москві на існуванні «між народами Великобританії та Росії широких зв’язків і…динамічних ділових контактів» впродовж останніх 20 років. За його словами, ці зв’язки «роблять політичні взаємини ще більш важливими».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG