Спеціальні потреби

В Україні реєструються кандидати у президенти


Центральна виборча комісія відчинила перед кандидатами двері. В Україні почався процес реєстрації усіх бажаючих позмагатися за посаду президента.

Перший охочий взяти участь у перегонах постукав у двері ЦВК у перший же день прийому документів – у вівторок 20 жовтня. Ним виявився юрист на ім'я Олег Рябоконь. У середу 21 жовтня процес пішов активніше, і під стінами Центрвиборчкому з'явилися деякі впізнавані «обличчя з білбордів».

Зранку реєструватися в ЦВК прийшов народний депутат від фракції НУНС Анатолій Гриценко. Екс-міністр оборони заявив, що балотується як самовисуванець. А пояснюючи журналістам походження 2,5 млн гривень застави, необхідних для участі в перегонах, сказав, що гроші йому допомогли зібрати прості українські громадяни. Як повідомив Гриценко, з усієї заставної суми лише 10 тисяч гривень його власні. Решту дали люди: найбільший внесок 150 тисяч гривень, найменший – 5 гривень. «Якщо мене запитають, хто вам дав гроші на вибори, то я можу сказати чесно, дивлячись людям в очі: це український народ», - наголосив «перший непрохідний», як сам себе позиціонує кандидат.

Самостійно вирішив висуватися й інший депутат-«нунсівець», лідер Громадянської ініціативи «Фронт змін» Арсеній Яценюк. Подавши у середу документи на реєстрацію до ЦВК, він розповів цікавим журналістам, що грошову заставу 2,5 млн гривень вніс із власної кишені. А на закиди преси – мовляв, передвиборчі агітаційні плакати «Фронту змін» порушують закон – заперечив: це ніяка не агітація. «Там немає реклами, адже немає ні моєї фотографії, ні рекламних написів, запевнив Яценюк. При цьому молодий політик нагадав: він має вищу юридичну освіту і діє винятково у межах закону.

Окрім згаданих трьох кандидатів на вибори йде Володимир Литвин. У середу з'їзд Народної партії України одностайно проголосував за те, аби висунути свого лідера, нині чинного голову Верховної Ради кандидатом у президенти України. Висування відбулося прогнозовано – а от емоції, які виказав сам зазвичай стриманий спікер, здивували багатьох. Наслухавшись про себе добрих слів від членів своєї партії та намилувавшись виступом юних гімнастів, які бігали по сцені з прапорами із написом «Час Литвина», спікер так розчулився, що не зміг стримати сліз. Запрошений до слова, кандидат сперше намагався опанувати себе і розпочати промову з трибуни, але зрештою розридався – чим викликав бурхливу овацію прихильників.

А тим часом найпафосніші події і найсильніші емоції, повязані із висуванням кандидатів, вочевидь, ще попереду. У суботу 24 жовтня на Майдані Незалежності у Києві висуватимуть кандидатом у президенти одну із головних претенденток – прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. Як мовиться у повідомленні прес-служби прем'єрки, кандидата Тимошенко висуватиме на майдані з'їзд. При цьому прес-служба не уточнює, про з'їзд якої саме партії іде мова. Достеменно відомо лише, що передвиборче шоу за участю зірок естради розпочнеться о 18:00. Своєю чергою Партія регіонів планує висунути свого кандидата на з'їзді 23 жовтня.

Нагадаємо: згідно з українським законодавством, участь у президентській виборчій кампанії можуть брати як висуванці від з'їздів партій, так і самовисуванці. Процес висування кандидатів на посаду президента, згідно з календарним планом ЦВК, розпочався 20 жовтня і завершиться 6 листопада. А 13 листопада Центрвиборчком завершить реєстрацію та оголосить імена усіх кандидатів на президентську посаду.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG