Спеціальні потреби

Великі американські інноватори, які змінили наш світ


Праворуч Джордж Істман
Праворуч Джордж Істман

Стів Джобс був великим винахідником і, одночасно, великим бізнесменом – одним з тих людей, які зробили США світовим технологічним і економічним лідером. Варто нагадати історію деяких американських інноваторів, які, як і Джобс, придумали і зробили речі і технології, які не існували раніше, частиною нашої цивілізації.

Кларенс Бердсай відомий набагато менше Кольта, однак він зробив революцію у сфері харчування. У 1924-му році він заснував компанію «Birdseye Seafoods», яка першою освоїла таємницю промислового виробництва заморожених продуктів – риби, м'яса та овочів. Успіху бізнесу сприяли придумані Бердсаєм холодильники на колесах і холодильні установки, які почали використовувати роздрібні торговці. Подібні продукти стали невід'ємною частиною раціону сучасної людини. Кларенс згодом продав свою компанію, однак вона процвітає й донині під назвою «General Foods Corporation». Варто додати, що ідею замороженої їжі Бердсай запозичив у ескімосів.

Джордж Істман не винайшов фотографію, але він спростив технологічний процес настільки, що фотографія стала доступною для всіх. Саме завдяки Істману фотоапарат «навчився» робити кілька знімків без перезарядки. Він також розробив і налагодив виробництво першої масової фотокамери «Kodak». У цих фотоапаратах вперше з'явилися котушки з гнучкою фотоплівкою. Компанія Істмана у 1902-му році придумала блискучі рекламні слогани для своєї продукції: «Ви натискаєте на кнопку – ми робимо все інше», і «Відпустка без «Кодака» – марна». Завдяки співпраці з ще одним геніальним винахідником – Томасом Едісоном – ця ж технологія була використана для зйомок кіно. Компанія «Eastman Kodak Company» понині володіє значним фондом унікальних патентів.

Бізнесмен Малькольм Маклін кардинально перетворив логістику – він винайшов контейнерні перевезення вантажу. Маклін довго займався транспортним бізнесом і звернув увагу на те, як довго, складно і дорого перевантажувати вантажі з поїздів і автомобілів на кораблі. Він вирішив цю проблему, винайшовши універсальний контейнер. Створена Макліном у 1960-му році компанія «Sea-Land Service» першою в світі використовувала технологію контейнерних перевезень і першою створила корабель-контейнеровоз. Завдяки винаходу Макліна вартість вантажоперевезень у світі знизилася в сотні разів, що зробило можливим бурхливий розвиток торгівлі.

Ісаак Зінгер став творцем першої комерційно успішної швейної машинки і першої транснаціональної корпорації. До винаходу Зінгера досвідчена швачка робила не більше 40 стібків у хвилину, тоді як перші машинки «Зінгер» були здатні на 900 стібків. Крім того, дизайн Зінгера забезпечив виняткову надійність, дешевизну і дозволив істотно зменшити кількість поломок. Створена ним в 1851-му році компанія «Singer Corporation» продовжує діяти і до тепер. Винахід Зінгера дозволив створити фабрики з виробництва одягу і в десятки разів зменшити ціни на сорочки, брюки і пальто.

Вілліс Керріер зробив винахід, без якого нині неможливе життя в країнах зі спекотним кліматом. У 1902-му році він придумав електричний кондиціонер, який дозволив не тільки полегшити життя мільярдів людей, а й спростив і здешевив багато промислових технологічних процесів. Створена ним у 1915-му році компанія «Carrier Engineering Corporation» залишається одним зі світових лідерів. Винахід Керріера не тільки кардинально вплинув на архітектуру і техніку (без кондиціонера неможливо уявити сучасний автомобіль), а й дозволив людству краще освоїти регіони із спекотним кліматом.

Джордж Вестінгауз зробив залізничне сполучення безпечним. Заснована ним у 1869-му році компанія «Westinghouse Air Brake Company» (її прямими спадкоємцями є компанії «Wabtec Corporation» і «WABCO Vehicle Control Systems») почала виробництво пневматичних гальм, а згодом і інших пристроїв, які дозволили істотно підвищити надійність і ефективність залізничного сполучення. Вестінгауза також можна визнати одним із творців електровозів.

У 1876-му році Олександр Белл провів першу публічну демонстрацію телефонної розмови – свій винахід він назвав «гармонійним телеграфом». Вже через чотири роки заснована ним компанія «Bell Telephone» виробила більше 60 тисяч телефонів, створивши телефонні станції у всіх великих містах США. «Bell Telephone» до сьогодні залишається одним зі світових лідерів.

Винахідник револьвера Семюель Кольт, згідно з популярним висловом, зробив усіх людей рівними, оскільки людина з багатозарядним револьвером у руках здатна протистояти більш сильним і численним противникам. У США часто говорять, що винахід Кольта дозволив США встановити контроль над Диким Заходом: раніше за час, необхідний для перезарядки однозарядної рушниці, індіанці були здатні випустити шість стріл чи подолати відстань, що перевищує 130 метрів, щоб томагавком розтрощити голову стрілку. Заснована Кольтом в 1836-му році компанія «Colt's Patent Firearms Manufacturing Company» продовжує діяти і понині. Варто додати, що за своє життя сам Кольт жодного разу не вистрілив у людину.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG