Спеціальні потреби

Кому краще – дітям працюючих чи непрацюючих мам?





У Великобританії опубліковано дослідження, згідно з яким діти у віці 5 років у родинах, де матері залишаться вдома, ведуть здоровіший спосіб життя, ніж ті, чиї матері працюють. Ці висновки стосуються родин із порівняно близьким рівнем добробуту, де жінки мають однакову освіту.

Нібито матерям, які працюють, замало турбот. Тепер це дослідження із Великобританії розпалює нові суперечки та викликає роздратування серед працюючих матерів.

«Так що ж, я завдаю шкоду своїй дитині через те, що працюю?», - запитує себе Сара Велч, як й інші працюючі матері.

Після вивчення, яким охоплено понад 12 тисяч британських дітей у віці 5 років, вчені Інституту здоров`я дитини прийшли до висновку: діти, чиї матері працюють, споживають більше солодких газованих напоїв; принаймні на 2 години довше дивляться телевізор, чи сидять перед комп’ютером; а також менше рухаються. Працюючі матері, як наприклад Маргарита Міранда-Абате, від цього не в захваті.

«Навіщо знову розпалювати суперечку між працюючими жінками та тими, які залишаються вдома? Ми вже маємо вийти за межі цієї суперечки», - каже Маргарита.

«Зовсім не обов’язково бути з дітьми поруч кожну секунду, аби вони були здоровими та щасливими», - вважає Шеррі Матуш.

«Є чимало інших речей, які негативно впливають на здоров`я дітей, ніж лише той факт, що я працюю», - додає Ламонія Браун.

Дослідження не вказує, що якщо жінки виходять на роботу - їхні діти автоматично втрачають здоров’я. Втім, ці діти ведуть менш здоровий спосіб життя, ніж діти непрацюючих матерів із близьким рівнем добробуту та освіти батьків.

Маргарита Міранда-Абате вважає, що найважчим для матерів, які працюють, є слідкувати, аби діти дотримувалися здорового способу життя. «Я роблю, що я можу», - додає вона.

Сара Велч – підприємниця, мати має двох синів у віці 3 років та 2 місяців. Вона намагається наготувати достатньо здорових страв для старшої дитини.

«Якщо я не продумаю та не підготую здорову їжу наперед - це буде щось нездорове: крекер чи печиво. Так що у неділю ввечері, коли всі сплять, я нарізаю моркву, солодкий перець, огірки».

Втім кожна з жінок, працюючи повний робочий день, знаходить спосіб привчати своїх дітей дотримуватися здорового способу життя.

«Я пояснюю синові, - зазначає Маргарита, - як вибирати здорову їжу, кажучи при цьому: «Ні, ти не можеш їсти це печиво. Ти вже вчора мав печиво».

Шеррі Матуш - менеджер у сфері мас-медіа та мати чотирьох дітей у віці до 7 років. Їй нелегко змусити їх достатньо рухатися. Подібна ситуація і в Сари Велч.

«Вони всі сидять перед телевізором. І тут я розумію, що вже пройшов час втрутитись: «Що ми будемо робити зараз?.. Давайте танцювати на батуті… Їх треба зацікавити»,- додає Сара Велч.

Ламонія Браун зазначає, що існує чимало занять для дітей - музика, спортивні секції, різні гуртки.

«Всі мої діти ходять щонайменше у дві секції кожний та мають ще інші заняття», - каже Шеррі Матуш.

Однак чимало жінок не мають можливості возити своїх дітей на різноманітні секції і змушені залишати їх на цілий день у садочку, чи з сусідкою.

«Треба добре перевірити, як за дітьми доглядає сусідка, чи вихователі у садочку. Чим вони займаються, переконатися, що вони не саджають дітей перед телевізором», - радить Ламонія Браун.

Втім усі працюючі матері кажуть, що для них позитиви від того, що вони працюють є значно більші від пов’язаних із цим ризиків.

«Моя мама також працювала», - зазначає Сара Велч.- « В моменти, коли мене охоплює почуття провини і я починаю думати: «Що ж я роблю? Я ж завдаю шкоду своїм дітям?», я тут же нагадую собі про те, що я особисто виросла нормальною людиною. І тепер моя мама - моя найближча подруга», - додає вона.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG